Nikos Kotzias

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nikos Kotzias
Nikos Kotzias 2013 cropped.jpg
Geboren 19 november 1950
Athene
Politieke partij Onafhankelijk
Vlag van Griekenland Minister van Buitenlandse Zaken
Huidige functie
Aangetreden 23 september 2015
President Prokopis Pavlopoulos
Premier Alexis Tsipras
Voorganger Petros Molyviatis
Vlag van Griekenland Minister van Buitenlandse Zaken
Aangetreden 27 januari 2015
Einde termijn 28 augustus 2015
President Karolos Papoulias
Prokopis Pavlopoulos
Premier Alexis Tsipras
Voorganger Evangelos Venizelos
Opvolger Petros Molyviatis
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Nikolaos Kotzias (Grieks: Νικόλαος Κοτζιάς) (Athene, 19 november 1950) is een Griekse politicus. Sinds september 2015 is hij minister van Buitenlandse Zaken in het tweede kabinet van Alexis Tsipras. Deze positie vervulde Kotzias ook in het eerste kabinet van Tsipras tussen januari en augustus 2015.

Leven en werk[bewerken]

Kotzias heeft economie, politieke wetenschappen en Filosofie (MA) aan de universiteit van Athene gestudeerd. Aan de Universiteit van Gießen heeft hij Recht en Europese integratie (PhD en postdoc) gestudeerd. Verder was hij werkzaam als onderzoeker en docent aan de universiteiten van Marburg, Oxford en Harvard. Vanaf 2008 is hij hoogleraar politieke theorieën en internationale en Europese studies aan de Universiteit van Piraeus. Ten tijde van het Kolonelsregime (1967-1974) had Kotzias zich aangesloten bij de Lambrakisjeugd. Later werd hij een lid van het bestuur van de Communistische Partij van Griekenland. Kotzias werd meerdere keren veroordeeld door militaire rechtbanken voor zijn lidmaatschap van de partij. Binnen de partij was hij de voornaamste ideoloog. Kotzias werd geprezen voor zijn grote kennis van de marxistische filosofie.

Kotzias verliet de Communistische Partij nadat zijn partij had besloten om samen te werken met Nea Dimokratia. Deze samenwerking had als doel om de voormalige premier Andreas Papandreou voor het gerecht te brengen wegens corruptie. Kotzias vond de samenwerking onverenigbaar met de idealen van de communistische partij en besloot de partij te verlaten. Tussen 1993 en 2008 was hij werkzaam bij de diplomatieke dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In deze functie was Kotzias verantwoordelijk voor de onderhandelingen van het Verdrag van Amsterdam (1997-99), de EU-Agenda 2000 (2000), de Europese Grondwet (2003-2005) en de Grieks-Turkse betrekkingen.

Tussen 27 januari en 28 augustus 2015 was Kotzias minister van Buitenlandse Zaken in het Kabinet-Tsipras (I). Op 23 september 2015 werd hij opnieuw benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken in het tweede kabinet van Tsipras, Kabinet-Tsipras (ll.)