Petrus Wernérus Adam Immink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Petrus Wernérus Adam Immink (Stolwijk, 4 januari 1908 - Haren, 21 september 1965) was een Nederlands rechtshistoricus en hoogleraar.

Immink volgde een rechtenstudie te Utrecht van 1926 tot 1931. Aldaar werd hij vervolgens ambtenaar en in zijn vrije tijd was hij werkzaam in het Utrechtse Rijks- en Gemeentearchief. In 1942 promoveerde Immink met zijn proefschrift De wording van staat en souvereiniteit in de middeleeuwen. Een rechtshistorische studie in het bijzonder met betrekking tot het Nedersticht. Eerste deel. Datzelfde jaar schreef hij nog een artikel over de Stadsvrijheid van Utrecht. Na de Tweede Wereldoorlog was Immink eerst verbonden aan de Utrechtse universiteit, waarna hij van 1946 tot 1965 hoogleraar was te Groningen. Hij doceerde onder meer Oudnederlands recht en heeft meerdere andere wetenschappelijke geschriften uitgebracht. Tot zijn onderzoeksgebied behoorde de vorming van straf en strafrecht tot circa de tijdsperiode met het Frankische Rijk. Daarnaast was Immink onder andere enige tijd voorzitter van de Vereniging voor Terpenonderzoek.

Bronnen/externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • R. Feenstra, IMMINK, Petrus Wernérus Adam (1908-1965) , op: Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis
  • M. Hildebrandt, Vrijheid en straf. Ontstaan en ontwikkeling van straf en strafrecht in het denken van P.W.A. Immink (1908-1965), Kluwer 2005, [1]