Petrus van der Does de Willebois

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Petrus Josephus Johannes Sophia Maria van der Does de Willebois
P.J.J.S.M. van der Does de Willebois
P.J.J.S.M. van der Does de Willebois
Algemene informatie
Volledige naam Petrus Josephus Johannes Sophia Maria van der Does de Willebois
Geboren 's-Hertogenbosch, 9 januari 1843
Overleden 's-Hertogenbosch, 11 mei 1937
Partij RKSP
Titulatuur Jonkheer
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Petrus Josephus Johannes Sophia Maria van der Does de Willebois ('s-Hertogenbosch, 9 januari 1843 - 's-Hertogenbosch, 11 mei 1937) was een Nederlands jonkheer, burgemeester van Den Bosch en lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal; was een der oprichters van de St. Radboud Stichting, Katholieke Universiteit te Nijmegen.

Hij was een zoon van mr. Joannes Maria Benedictus Josephus van der Does de Willebois en Antoinette Cecile Marie Luyben. In 1878 trouwde hij in Den Bosch met Maria Henrietta Elisabeth Bosch van Drakestein (geb. Den Bosch, 1857). Zij was een dochter van Paulus Jan Bosch van Drakestein (1825 - 1894) en Elisabeth Henriëtte Johanna Bosch.

Opleiding[bewerken]

Van der Does de Willebois bezocht het gymnasium in Den Bosch.

Loopbaan[bewerken]

Van der Does werd in 1858 lid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant en volgde zijn vader op als directeur van de Maatschappij van Brandverzekering voor het Koninklijk der Nederlanden, "De Groote Bossche". Hij was vanaf 1870 tot 1885 lid van de Gedeputeerde Staten en werd op 26 maart 1884 (tot 1 juli 1917) benoemd tot burgemeester van Den Bosch; in 1898 werd hij gekozen tot lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Decoraties en commissies[bewerken]

Van der Does was ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, commandeur in de Orde van Oranje-Nassau en commandeur in de Orde van Sint-Gregorius de Grote. Hij was kapitein bij de Schutterij te Den Bosch, lid van het College van Regenten over de Godshuizen en algemene armen, plaatsvervangend voorzitter van de schoolcommissie, voorzitter van de Ridderschap van Brabant, lid van het hoofdbestuur van de Sint Radboud Stichting en voorzitter van de Koninklijke School voor Nuttige en Beeldende Kunsten.