Philip Willem Schonck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Philip Schonck
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsinformatie
Nationaliteit Statenvlag.svg Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Geboortedatum 1735
Geboorteplaats Hedel
Overlijdensdatum 1807
Overlijdensplaats Nijmegen
Beroep architect, tuinarchitect, tekenaar
Werken
Praktijk 1755 - 1795
Belangrijke gebouwen Galerij Prins Willem V
Huis Verwolde
Raadhuis Etten
Arsenaal van Willemstad
Belangrijke projecten Verbouwing stadhuis Breda
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Philip Willem Schonck (Hedel, 17 juni 1735 - Nijmegen, 7 mei 1807) was architect en tuinarchitect, voor het merendeel van monumentale, wereldlijke gebouwen. Hij staat bekend als de architect van Stadhouder Willem V voor wie hij grote opdrachten uitvoerde. Veel van zijn werk bevindt zich ook in West-Brabant.

Hij was de zoon van Willem Schonck, predikant te Hedel, en Dorothea Elisabeth Metz. Van zijn jeugd en opleiding is weinig bekend. In 1755 ontwierp hij een ondermijningsplan voor het bastion Dauphin te Maastricht. Hieruit zou opgemaakt kunnen worden dat hij, althans gedeeltelijk, een opleiding tot militair ingenieur had doorlopen. In 1765 kreeg hij een aanstelling als opzichter van Zijne Hoogheids gebouwen te Breda, waarmee de bezittingen van achtereenvolgens de Stadhouders Willem IV en Willem V werden bedoeld.

In 1767 voltooide hij de verbouwing van de voorgevel van het Stadhuis van Breda, en omstreeks deze tijd voltooide hij in de wijde omgeving van Breda meerdere projecten. Dit alles bracht hem veel lof, en in 1769 werd hij bevorderd tot opzichter van gebouwen en tuinen van de Stadhouders in Den Haag.

In 1774 ontwierp Schonk in opdracht van stadhouder Willem V een gebouw aan het Buitenhof te Den Haag dat zou gaan dienen als eerste openbaar toegankelijke schilderijengalerij van Nederland, de later naar de stadhouder vernoemde Galerij Prins Willem V.[1]

Ook paleizen, tuinen en domeinen als Het Loo te Apeldoorn, Soestdijk en Dieren moest hij inspecteren. Voor de tuinen van Het Loo heeft hij ook ontwerpen gemaakt.

Toen in 1795 de Bataafse Republiek werd ingesteld kwam er een einde aan de carrière van de in dienst van de Oranjes werkende Schonck. Opdrachten aan hem van ná die tijd zijn niet bekend. Zijn laatste levensjaren bracht de ongehuwde Schonck door in Nijmegen. Hij werd begraven in de Sint-Stevenskerk aldaar.

Werken van Schonck[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]