Philippe Vleughels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Philippe Vleughels
Portret van Vleughels
Persoonsgegevens
Geboren Antwerpen, Gedoopt 2 juli 1619
Overleden Parijs, 22 maart 1694
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1635-1694
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Philippe Vleughels (Antwerpen, gedoopt 2 juli 1619 - Parijs, 22 maart 1694) was een Zuid-Nederlandse kunstschilder. Na een kort oponthoud in 1641 in Londen, trok hij door naar Parijs waar hij de rest van zijn leven woonde en werkte.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Vleughels was een leerling van de Antwerpenaar Cornelis Schut. Zijn moeder, Catherine Geerts, bracht veel tijd door in het atelier van Peter Paul Rubens en heeft hem mogelijk ook wegwijs gemaakt in het schildersvak. Hij vertrok in 1641 naar Engeland waar hij zich bij Antoon van Dyck wilde voegen. Toen hij in Londen aankwam, bleek Van Dyck net te zijn overleden.

Vervolgens vertrok hij naar Parijs waar hij in 1642 aankwam. Hier werd hij door Pieter van Mol geïntroduceerd in de Vlaamse kunstenaarsgroep "La Chasse". Hier kwam hij in contact met een groot aantal kunstenaars, onder wie ook Jacques Focquier en Matthieu van Plattenberg. In 1663 werd hij opgenomen als lid van de Académie des beaux-arts.

Vleughels trouwde met de dochter van Van Plattenberg. Twee van hun zonen ontwikkelden zich ook tot kunstschilder, namelijk Jacques Philippe (1666-?) en Nicolas (1668-1737). Bekend is dat hij een leermeester was van zijn zoon Nicolas; mogelijk was hij dat ook van Jacques Philippe.

Vleughels overleed op 74-jarige leeftijd.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Gegraveerd portret van Koning Henri IV door Charles Dupuis op basis van een schilderij van Vleughels
Zie de categorie Philippe Vleughels van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.