Philips Harmonie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Philips Harmonie, een harmonieorkest uit Eindhoven, is in 1911 opgericht als bedrijfsorkest van elektronicaconcern Philips. Nog steeds is de harmonie nauw verbonden met Philips.

De meeste muzikanten zijn (gevorderde) amateurs, maar ook enkele professionele muzikanten of conservatoriumstudenten maken deel uit van de Philips Harmonie. Een typisch jaarprogramma bevat een tiental optredens die zeer divers van aard kunnen zijn. Denk daarbij aan avondvullende concerten met licht klassiek en/of populair repertoire, begeleiding van professionele zangers, koren of instrumentalisten, goodwill optredens voor ouderen, educatieve concerten, deelname aan internationale muziekevenementen; maar ook marsoptredens bij sportwedstrijden (bijvoorbeeld bij wedstrijden van voetbalclub PSV), feestelijke gebeurtenissen of herdenkingen.

De harmonie heeft haar reputatie gebouwd op de visie dat een zo divers mogelijke inzetbaarheid onder de best bereikbare muzikale leiding zal leiden tot het hoogst haalbare niveau en een zo breed mogelijk publiek. In 2012 is de slogan 'Verrassend en Vernieuwend' als principe geadopteerd.

Het Orkest staat sinds april 2008 onder leiding van Matty Cilissen, die Pierre Kuijpers opvolgde (chef-dirigent van 1978 tot april 2008).

Op 13 november 2011 werd tijdens het Verjaardagsconcert ter gelegenheid van de 100e verjaardag van het orkest door de burgemeester van Eindhoven bekendgemaakt dat aan de Stichting Philips Harmonie de Koninklijke Erepenning is toegekend.

Externe links[bewerken]


Zie ook[bewerken]