Pic du Canigou

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pic du Canigou
Vinça, Massif du Canigou
Hoogte 2784 m
Coördinaten 42° 31′ NB, 2° 27′ OL
Gebergte Pyreneeën
Pic du Canigou (Pyreneeën)
Pic du Canigou
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Pic du Canigou (Catalaans: Pica del Canigó) is de hoogste top van het "Massif du Canigou", in het Franse deel van de oostelijke Pyreneeën. Hij ligt in het departement Pyrénées-Orientales. De berg is 2784,66 meter hoog. De plek kreeg het keurmerk Grand Site de France.

Op een van de noordwestelijke hellingen ligt, op 1094 m hoogte, de beroemde abdij van Saint-Martin du Canigou[1] (monestir de Sant Martí del Canigó).

De Pic du Canigou is in één of twee dagen te beklimmen vanaf diverse kanten. Tot 2019 kon men met de eigen auto of met behulp van 4x4-jeeps tot aan de Refuge des Cortalets komen en de bergtop vanaf daar in twee uur beklimmen. Sinds november 2019[2] is dit verboden en kan de hut enkel te voet bereikt worden.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Canigou ligt tussen Prades en Prats de Mollo, op circa 50 km van de Middellandse Zee en is vaak op meer dan 100 km afstand al zichtbaar. Twee dagen per jaar is door het fenomeen van astronomische refractie de berg zelfs zichtbaar in het 260 km verder gelegen Marseille[3].

In de nacht van 23-24 juni brandt op de berg het jaarlijkse St. Jansvuur.

De eerste geregistreerde beklimming van de berg is uitgevoerd door (o.a.) Peter III van Aragón, in 1285.

Naast de Pic du Canigou heeft het Massif du Canigou diverse bergtoppen:

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Canigou.


Bronnen en voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Zie voor een uitvoerige, ook kunsthistorische, beschrijving van de abdij en de abdijkerk de Duitse Wikipedia hierover: https://de.wikipedia.org/wiki/Abbaye_Saint-Martin_du_Canigou
  2. (en) Access to the Canigou's summit. Conflent Canigo Tourisme Le Canigou (5 maart 2015). Geraadpleegd op 18 augustus 2020.
  3. (fr) www.canigou.univ-mrs.fr, Le Massif du Canigou vu de Marseille n'est pas une galéjade