Pic du Canigou

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pic du Canigou
Vinça, Massif du Canigou
Vinça, Massif du Canigou
Hoogte 2784 m
Coördinaten 42° 31′ NB, 2° 27′ OL
Gebergte Pyreneeën
Pic du Canigou (Pyreneeën)
Pic du Canigou
Portaal:  Aardwetenschappen

De Pic du Canigou (Catalaans: Pica del Canigó) is de hoogste top van het "Massif du Canigou", in het Franse deel van de oostelijke Pyreneeën. Hij ligt in de regio Occitanie (in het departement Pyrénées-Orientales. De berg is 2784,66 meter hoog.

Op een van de noordwestelijke hellingen ligt de beroemde abdij van Saint-Martin du Canigou (monestir de Sant Martí del Canigó).

De Pic du Canigou is binnen 2 uur (600 hoogtemeters) te beklimmen vanaf de Cortalets-berghut. Over een 23 km lange ongeplaveide bergweg kan het "Chalet des Cortalets" met de eigen auto bereikt worden via Villerach. Ook is jeepvervoer naar de hut mogelijk.

Geografie[bewerken]

De Canigou ligt tussen Prades en Prats de Mollo, op circa 50 km van de Middellandse Zee en is vaak op meer dan 100 km afstand al zichtbaar. Twee dagen per jaar is door het fenomeen van astronomische refractie de berg zelfs zichtbaar in het 260 km verder gelegen Marseille[1].

In de nacht van 23-24 juni brandt op de berg het jaarlijkse St. Jansvuur.

De eerste geregistreerde beklimming van de berg is uitgevoerd door (o.a.) Pere II ("El Gran"), koning van Catalunya en Aragon, in 1285.

Naast de Pic du Canigou heeft het Massif du Canigou diverse bergtoppen:

Vanaf november 2017 mag er, met uitzondering van bestemmingsverkeer, geen gemotoriseerd verkeer meer naar de top van de Canigou.

Foto's[bewerken]

Bronnen en voetnoten[bewerken]

  1. (fr) www.canigou.univ-mrs.fr, Le Massif du Canigou vu de Marseille n'est pas une galéjade