Pierre Edmond Boissier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pierre Edmond Boissier
Pierre Edmond Boissier
Geboren Genève, 25 mei 1810
Overleden Valeyres-sous-Rances, 25 september 1885
Geboorteland Vlag van Zwitserland Zwitserland
Standaardafkorting Boiss.
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Pierre Edmond Boissier aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Pierre Edmond Boissier (Genève, 25 mei 1810 - Valeyres-sous-Rances, 25 september 1885) was een Zwitsers botanicus, ontdekkingsreiziger en wiskundige.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was de zoon van Jacques Boissier (1784-1857) en Lucile Butini (1786-1836) die een dochter was van Pierre Butini (1759-1838), een bekende arts en natuuronderzoeker uit Genève. Samen met zijn zus Valérie Boissier (1813-1894) kreeg hij een strenge opvoeding met lessen in het Italiaans en Latijn. Edmonds interesse in natuurlijke historie komt voort uit vakanties in het gezelschap van zijn moeder en zijn grootvader, Pierre Butini, te Valeyres-sous-Rances. Zijn wandelingen in de Jura en de Alpen legden de basis voor zijn enthousiasme voor latere exploratie en avontuur. Hij volgde een opleiding aan de Academy of Geneva, gegeven door Augustin Pyramus de Candolle.

Boissier verzamelde op grote schaal in Europa, Noord-Afrika en West-Azië, soms vergezeld van zijn dochter, Caroline Barbey-Boissier (1847-1918)[1] en haar echtgenoot, William Barbey (1842-1914), die verzamelden in hun eigen recht voor hun Herbier Barbey-Boissier in Genève. Boissier bestreek landen zoals Frankrijk, Griekenland, Italië, Noorwegen, Portugal, Spanje (Balearen), Zwitserland, Algerije, Egypte, Libië, Armenië, Palestina, Jordanië, Libanon, Syrië en Turkije.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pierre Edmond Boissier van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.