Pieter-Jan Belder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bang.svg Dit is een oude versie van deze pagina, voor het laatst bewerkt door Agora (overleg | bijdragen) op 3 jan 2014 om 10:31. Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pieter-Jan Belder
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 19 januari 1966
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Pieter-Jan Belder (Capelle aan den IJssel, 19 januari 1966) is een Nederlands klavecinist, fortepianist en blokfluitist.

Pieter-Jan Belder studeerde blokfluit bij Ricardo Kanjii aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en klavecimbel bij Bob van Asperen aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium. In 1990 behaalde hij voor beide instrumenten het diploma Uitvoerend Musicus. Daarop begon hij een carrière als klavecinist, fortepianist en blokfluitist.

In 1997 was Belder prijswinnaar van de NDR-Musikpreis 1997 te Hamburg. In 2000 werd hij winnaar van het Internationale Bach-Wettbewerb Leipzig.

Belder werkte mee aan de opnames van de complete werken van Johann Sebastian Bach voor Brilliant Classics. Voor hetzelfde label maakte hij een opname van alle 555 klavecimbelsonates van Domenico Scarlatti. De complete set van 555 sonates (36 cd's) verscheen in 2007.

Belder leidt verder een eigen muziekensemble: Musica Amphion, dat vooral barokmuziek speelt. Voor Brilliant Classics nam hij met het ensemble een dubbel-cd op met Music from the Golden age of Rembrandt en de complete Tafelmusik van Georg Philipp Telemann (2004).

Tevens verscheen een opname met het complete Oeuvre van Arcangelo Corelli. In 2006 verscheen een opname met Bachs Brandenburgse Concerten alsook een opname van de concerten voor 2, 3 & 4 klavecimbels. Recent verscheen een opname van de complete kamermuziek van Henry Purcell evenals een cd-box met Bachs complete Wohltemperierte Klavier. Momenteel zijn cd-opnames van de klavecimbelwerken van Antonio Soler en Jean-Philippe Rameau in voorbereiding.

Externe link