Pieter Goos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Cust van Zeelandt, Begrypende in sich de Gaten, als vande Wielingen, ter Veere, Ziericzee, Brouwershaven, Goeree, en de Maes
1666

Pieter Goos ( Amsterdam, 16161675 ) was een Nederlands cartograaf, graveur en boekhandelaar, zoon van Abraham Goos (°1590 – †1643), eveneens cartograaf en verkoper-uitgever van kaarten.

In het begin graveerde hij voor Petrus Kaerius, C.J. Visscher, uit het huis Visscher, John Speed, Henricus Hondius en Johannes Janssonius.

Zijn eerste eigen zeemansgids, De Lichtende Columne ofte Zee-Spiegel verscheen in 1650. Gedurende 25 jaar gaf hij goed samengestelde zeemansgidsen en vanaf 1666 mooie atlassen uit. Vrij bekend zijn de Zee Atlas en de Atlas ofte Water-Wereld. Bijna alle kaarten hierin waren kopieën van Hendrick Donckers’ zeekaarten. Sommige van deze atlassen werden in twee verschillende kwaliteiten uitgegeven. Een ongekleurde en een luxe ingekleurde versie. Daarom komen er op de titelpagina twee varianten voor, de één luidt: seer dienstig voor alle schippers en stuurlieden, als oock voor alle heeren en kooplieden, de andere versie begint, met voor alle heeren en kooplieden en noemt daarna pas alle schippers en stuurlieden. Ze bevatten zo’n 40 kaarten. Zijn Zee Atlas werd in 1670 werd door de Engelse cartograaf John Seller gekopieerd.

Rond 1675 verscheen zijn laatste werk: een vierde en vijfde deel van de Zee-Spiegel, het Brandend Veen. Deze edities waren gewijd aan West-Indië en West-Afrika.

Na zijn dood in 1675 gaven achtereenvolgens zijn weduwe en zijn zoon Hendrik nog enkele malen het complete werk uit, uitgebreid met drie evenmin originele kaarten.

Zelfs in 2007 verscheen er nog een kaart gebaseerd op het werk van Goos, een uitgave ter gelegenheid van de 400ste geboortedag van Michiel de Ruyter.

Kaarten van Pieter Goos[bewerken]

Externe links[bewerken]