Hendrick Goltzius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hendrick Goltzius
Zelfportret
Zelfportret
Persoonsgegevens
Geboren 1558
Overleden 1 januari 1617
Geboorteland Hertogdom Gulik
Beroep(en) kunstschilder, graficus
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Renaissance, maniërisme
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Salomo's Oordeel. Ca. 1590.

Hendrick Goltzius (Bracht, Brüggen, 1558Haarlem, 1 januari 1617) was een Noord-Nederlands schilder, tekenaar, prentkunstenaar en uitgever.

Levensloop[bewerken]

Hij werd geboren in Mullbracht (in de tegenwoordige Duitse gemeente Brüggen) niet ver van Venlo en Roermond. In 1577 volgde hij de humanistische duizendpoot Dirck Volkertsz. Coornhert, bij wie hij in de leer was, naar Haarlem.

In zijn eerste jaren als kunstenaar was hij vooral graveur, eerst naar werken van anderen en daarna in zijn eigen maniëristische stijl, beïnvloed door Bartholomeus Spranger. Samen met Cornelis van Haarlem en Carel van Mander vormde hij een soort Haarlems driemanschap van het maniërisme. Na een reis naar Italië ging hij in een soberder trant graveren. Als graveur muntte hij uit in technische vaardigheid. Omstreeks 1600 begon hij te schilderen. Hij was vooral bedreven in portretten, hoewel hij ook grotere figuurstukken schilderde. De latere uitvinder Cornelis Drebbel was enige tijd in de leer bij hem en trouwde Goltzius' jongere zuster Sophia.

Op het stadhuis van Venlo prijkt een medaillon van Hendrick Goltzius. De bedoeling was de beroemde Venlonaar Hubert Goltzius af te beelden, die de oom was van Hendrick. Goltzius was indertijd een bekende famiie van kunstenaars oorspronkelijk stammend uit Hinsbeck aan de Duitse kant van Venlo, waar Hubrecht von Hinsbeck, alias Goltzius rond 1500 burgemeester en schilder was.

Werk[bewerken]

Omstreeks 1590 maakte hij de prent Salomo's Oordeel (zie afbeelding rechts). Deze prent lijkt Salomo's oordeel voor te stellen, maar is een allegorische aanklacht tegen de inquisitie. Filips II is afgebeeld als de Crudelis princeps, de wrede vorst, die omgeven wordt door slechte raadgevers (die de inquisitie voorstellen, Dr. Gladius (zwaard), Dr. Laqueus (touw), Dr. Aqua (it dilutes) en Dr. Ignis (vuur)) en een ware moeder, Vera Ecclesia, en een valse moeder, Falsa Ecclesia. Het dode kind op de trap stelt Barabbas voor.[1]

Zie ook[bewerken]

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]