Giambologna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Giambologna
Portret van Giovanni Bologna door Goltzius (detail)
Persoonsgegevens
Geboren Dowaai, 1529
Overleden Florence, 14 augustus 1608
Beroep(en) beeldhouwer
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Giambologna [jäm'bōlō'nyä]? (Dowaai, 1529Florence, 13 augustus 1608), ook wel Jean Bo(u)logne, Giovanni Bologna of Giovanni da Bologna genoemd, was Vlaams beeldhouwer en een van de belangrijkste en meest invloedrijke beeldhouwers van de maniëristische stijl. Hij tekende zijn sculpturen vaak met de vermelding Flandri of Belgae als verwijzing naar zijn vaderland.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Sabijnse Maagdenroof.

Giambologna werd als Jean (de) Boulogne geboren in het Franstalige deel van Vlaanderen en werd onder meer in Antwerpen als beeldhouwer opgeleid. Ook werkte hij als leerling van Jacques Dubrœcq aan de Sint-Waltrudiskerk te Bergen (België) en trok na deze opleiding in 1554 in gezelschap van Cornelis Floris naar Italië om aldaar antieke sculpturen en werken van Michelangelo te bestuderen.

Zo goed als de rest van zijn leven werkte hij aan het hof van de Medici in Florence. Hij realiseerde de maniëristische idealen in zijn levensgrote sculpturen en zijn bronzen waren gedraaid in moeilijke posities en waren vaak zwaar en gespierd.

Het werk van Giambologna is veel gebruikt door opvolgers als lesmateriaal en heeft zelfs in de barokke periode nog invloed gehad.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Een van zijn bekendste werken is de Sabijnse Maagdenroof in de Loggia dei Lanzi te Florence. Aldaar is ook zijn Hercules en de Centaur te zien.

Veel van zijn andere sculpturen staan eveneens in Florence, in het Bargello museum. De Apennijnenreus bevindt zich in een park te Vaglia.

Van Samsom en de Filistijnen staat een bronzen miniatuur in het Musée des Arts Décoratifs te Parijs. Dit miniatuur werd op 10 januari 2015 van zijn plek genomen. De beveiliging kwam hier vrij snel achter en liet het museum ontruimen. 's Avonds werd het kunstwerk in een prullenbak op de toiletten ontdekt.[1]

Leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Giambologna van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.