Philip Galle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Galle door Goltzius

Philip Galle (ook Philippe, Philips of Filip &c.) (Haarlem, 1537 - Antwerpen, 12 of 29 maart 1612) is het meest bekend van zijn werkzaamheden als graveur en tekenaar. Verder is hij beroemd door zijn reproducties in gravure van diverse schilderijen.

Vanaf 1557 werden zijn prenten ook uitgegeven door Hieronymus Cock in Antwerpen, wiens uitgeverij hij later overnam. In 1570 verving hij Cock als baas van de werkplaats en werd een jaar later Antwerps burger. Galle maakte gravures naar voorbeelden van onder anderen Pieter Bruegel, Maarten van Heemskerck, Frans Floris en Jan van der Straet. Ook graveerde hij portretten, onder anderen van Georgius Macropedius en Abraham Ortelius.

Kort na het verschijnen van de eerste atlas van Ortelius (Philip was z'n overbuurman) in 1570 kwam Philip Galle op het idee een goedkope, handzame zakuitgave samen te stellen, het Epitome. Hij graveerde de kaarten zelf, liet teksten maken door Hugo Favolius en Pieter & Zacharias Heyns en koos Christoffel Plantijn als drukker. Vanaf 1579 zagen vele taaluitgaven met evenzovele namen het licht: 'Miroir du Monde', 'Spieghel der Werelt', 'Enchridion', 'Epitome' en 'Breve compendio dal Theatro Orteliano'. Dit succesvolle volksatlasje werd het prototype voor alle latere zakuitgaven, de betaalbare variant op de kostbare folio-atlassen.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]

Afbeeldingen uit: Theatri Orbis Terrarum 1585

Gravures van Galle

Externe links[bewerken]

Met de mogelijkheid tot het installeren van de DjVu viewer plug-in.