Naar inhoud springen

Jan van der Straet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stradanus
Grafmonument Stradanus in Florence
Persoonsgegevens
Volledige naam Jan van der Straet
Bijnaam Giovanni Stradano
Geboren Brugge, 1523
Overleden Florence, 2 november 1605
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1545-1605
Stijl(en) Maniërisme
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Joannes Stradanus (Brugge, 1523Florence, 2 november 1605) (ook: Jan van der Straet, Giovanni della Strada, Giovanni Stradano, Giovanni Stratensis) was een Vlaams kunstschilder, verbonden aan het hof van de Medici in Florence. Hij is ook bekend als ontwerper van gravures en wandtapijten.

Stradanus werd als kunstschilder opgeleid door zijn vader en vanaf 1537 door Pieter Aertsen in Antwerpen. In 1545 werd Stradanus toegelaten tot het Antwerpse Sint-Lucasgilde.

Florence[bewerken | brontekst bewerken]

Kort voor 1550 reisde hij via Lyon naar Italië. Hij bracht een aantal maanden door in Venetië en vestigde zich vervolgens Florence. Daar werkte Stradanus in opdracht van groothertog Cosimo I de' Medici aan ontwerpen voor wandtapijten. Van 1550 tot 1553 werkte Stradanus als assistent van Francesco de' Rossi (Il Salviati) aan de Belvédère-galerij in het Vaticaan.

Vanaf 1553 werkte Stradanus in Florence voor Giorgio Vasari. Onder diens leiding werkte hij mee aan de herinrichting van het hertogelijk paleis Palazzo Vecchio. Hij ontwierp wandtapijten en schilderde er de fresco's in het "Sala della Gualdrara". Zijn portret is, samen met dat van Giorgio Vasari, als blijk van waardering opgenomen op het plafond van de Salone dei Cinquecento.

Hij voegde in de periode 1570-1572 twee schilderijen toe aan de Studiolo van Francesco I in het Palazzo Vecchio, waaronder "Het atelier van de alchemist". Hij schilderde ook grote altaarstukken voor verschillende kerken in Florence: Santa Croce, Santissima Annunziata, Santa Maria Novella en Santo Spirito.

Ontwerper van tapijten en prenten[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 1567 en 1577 ontwierp Stradanus een serie tapijten voor de villa van de Medici te Poggio a Caiano. Deze ontwerpen werden gereproduceerd door graveurs in Antwerpen, zoals Theodor Galle en Hans Collaert. Het succes van de verkoop van deze prenten inspireerde Stradanus tot het maken van meer ontwerpen.

Een belangrijke serie gravures naar ontwerp van Stradanus is Nova Reperta. Deze serie verbeeldt de vindingen van de nieuwe tijd (16e eeuw) zoals de ontdekking van Amerika, de boekdrukkunst, windmolens en de uitvinding van de bril.

Stijl[bewerken | brontekst bewerken]

In al zijn schilderijen zoekt hij een evenwicht tussen het Vlaamse realisme en de elegante, maar toch maniëristische stijl van de Italiaanse schilders Giorgio Vasari, Francesco de' Rossi (Il Salviati) en Agnolo Bronzino.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jan van der Straet van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.