Pieter Huys (kunstschilder)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pieter Huys. Een chirurgijn verwijdert de steen der waanzin Londen, Wellcome Library

Pieter Huys, Pieter ook gespeld als Peter, Huys als Huijs (ca. 1519 – voor april 1586)[1], was een Zuid-Nederlands schilder en tekenaar.[2]

Levensloop[bewerken]

Huys was de zoon van de schilder en graveur Adriaen Huys. Hij werd in 1545 meester-schilder in Antwerpen en moet op zijn minst tot 1577 in die stad actief zijn geweest. In dat jaar kwam zijn laatst gedateerde werk tot stand, de Verzoeking van Antonius abt in Museum Mayer van den Bergh. Hij bracht genrestukken voort, alsook ‘satanerieën’ in de stijl van Pieter Bruegel. Hij ontwierp ook anti-Roomse spotprenten en maakte gravures die werden gepubliceerd door Christoffel Plantijn. Huys ondertekende en dateerde weinig werken. Toeschrijvingen moeten met voorzichtigheid worden benaderd.

Samen met Pieter Bruegel en de schilders Jan Wellens de Cock, Herri met de Bles, Jan Mandijn, Jan Verbeeck en Frans Verbeeck wordt Huys gerekend tot de groep Zuid-Nederlandse schilders, die in navolging van Jheronimus Bosch en in de traditie van de fantastische schilderkunst, een soort Noordelijk maniërisme tot stand brachten.

Werken[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Jacques Lassaigne & Robert L. Delevoy, Die Flämische Malerei von Hieronymus Bosch bis Rubens, Genève 1958
  • Charles David Cuttler, Northern Painting. From Pucelle to Bruegel. New York 1968
  • Gerd Unverfehrt, Hieronymus Bosch. Die Rezeption seiner Kunst im frühen 16. Jahrhundert, Berlin 1980
  • Daan van Heesch, New Evidence on Pieter Huys as a Draughtsman and Designer of Prints, Delineavit et Sculpsit: Journal for Dutch and Flemish Prints and Drawings (2014), 37, pp. 2-11.