Pieter Jan Leusink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pieter Jan Leusink
Pieter Jan Leusink.jpeg
Algemene informatie
Geboren 1958
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep Dirigent, onder meer van The Bach Choir and Orchestra
Instrument(en) Orgel
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Pieter Jan Leusink (Elburg, 1958) is een Nederlands dirigent van verschillende koren en vocale ensembles en van een door hemzelf opgericht orkest.

Levensloop en carrière[bewerken]

Pieter Jan Leusink wilde in zijn jeugd tuinder worden maar voelde zich ook sterk aangetrokken tot de orgelmuziek die hij iedere zondag hoorde spelen op het orgel van de Christelijke Gereformeerde Kerk in Elburg. Al in zijn kinderjaren kreeg hij les op het orgel en op 16-jarige leeftijd werd hij toegelaten op het Stedelijk Conservatorium te Zwolle voor de orgelstudie.

Na afsluiting van zijn studie was hij drie jaar werkzaam als organist, maar vond daarin te weinig voldoening en vatte het plan op koordirigent te worden. Een masterclass gevolgd bij de Britse koordirigent Sir David Willcocks stimuleerde hem in 1984 – hij was toen 26 jaar - in Elburg een jongens- en mannenkoor op te richten: het Stadsknapenkoor Elburg, later Holland Boys Choir genoemd, nu niet meer actief.

Tien jaar later, in 1994, richtte Leusink The Bach Orchestra op en een jaar later een gemengd koor voor volwassenen, The Bach Choir of the Netherlands. Tegenwoordig gaan beiden onder één naam: The Bach Choir and Orchestra of the Netherlands. Leusink was ook de dirigent van het Urker mannen ensemble (sinds 2000) en was dat tot 2009 van het Rijssens mannenkoor. In 2010 richtte Leusink nog een vocaal ensemble op onder de naam Vocal Group CALL.

Leusink is gespecialiseerd in het ontwikkelen van de stemmen van jongenssopranen.

Concertpraktijk[bewerken]

Jaarlijks worden door heel Nederland circa 150 concerten gegeven door de koren en het orkest van Leusink en wordt deelgenomen aan muziekfestivals in het buitenland. Het repertoire bestaat daarbij onder meer uit koorwerken van Johann Sebastian Bach (de Matthäus-Passion), Brahms ( Ein deutsches Requiem) Händel ( (Messiah), Mozart (Requiem en Krönungsmesse), Fauré en Vivaldi.

Alle concerten worden gegeven zonder subsidiëring door de overheid. Met de kassaopbrengsten van de concerten (in totaal rond 120.000 bezoekers) worden onder andere de honoraria betaald van ongeveer honderd zangers/zangeressen en instrumentalisten. Leusink wordt in zijn werk bijgestaan door een klein managementteam.

The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands[bewerken]

In 1996 richtte Leusink The Bach Orchestra of the Netherlands op, bestaande uit musici die gespecialiseerd zijn in de uitvoering van barokmuziek. In 2006 werd aan het orkest een professioneel koor toegevoegd: The Bach Choir of the Netherlands.

Cd- en dvd-opnamen[bewerken]

In het herdenkingsjaar van Johann Sebastian Bach, 2000, bracht Leusink met zijn koren en orkest, en met een aantal solisten, al diens 200 religieuze cantates uit, op in totaal 60 cd’s. Wereldwijd werden daarvan in totaal zes miljoen cd’s verkocht. Concerten met het Holland Boys Choir kregen, tot 2009, drie gouden en twee platina cd’s.

Onderscheidingen[bewerken]

In 2004 werd Leusink benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Externe links[bewerken]