Naar inhoud springen

Pietermaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Vis met 1 oog (overleg | bijdragen) op 6 mrt 2018 om 21:04.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Een pand in Pietermaai

Pietermaai is een deel van Willemstad, genoemd naar scheepskapitein Pieter de Meij, die zich in 1674 op Curaçao vestigde.

Geschiedenis

Willemstad werd opgericht bij de Nederlandse verovering van het eiland Curaçao in 1634. Op de plek waar de Spanjaarden eenvoudige stenen huisjes hadden staan begonnen de Nederlanders een fort te bouwen ter versterking van de haven. Een der eerste permanente gebouwen was Fort Amsterdam, dat de toegang tot de Sint Annabaai moest bewaken, en waar ook de machtshebbers zetelden.

Aanvankelijk werd alleen het land in Punda (='de Punt') ten noorden van het fort bebouwd en aan drie zijden gefortificeerd. De muren van dat fort bleven bestaan tot circa 1860. Midden 17e eeuw werd de stad steeds meer een centrum van slavenhandel na het vredesverdrag tussen de Nederlanders en de Spanjaarden.

Rond begin 18e eeuw kende de ommuurde stad Willemstad meer dan 200 huizen, en er was binnen de muren geen plek meer voor meer bebouwing. De eerste uitbreiding vond ongeveer een halve kilometer oostwaarts plaats, op de plek die al snel het voorstadje Pietermaai zou worden.

Aanvankelijk was Pietermaai een smalle reep land tussen de zee en het Waaigat. Een deel van het Waaigat werd drooggelegd, waardoor Pietermaai ruimte in de breedte kreeg. Er werden aan beide zijden van de strook residenties gebouwd, met aanzienlijke ruimte ertussen. Pas nadat de Punda muur werd gesloopt in 1860 werden er ook huizen gebouwd tussen Punda en Pietermaai. De voorstad kreeg daarna het karakter van uitgaanswijk, met theaters en horeca.

Tegenwoordig verkeren de meeste oude huizen in Pietermaai in gerestaureerde staat, en zijn veelal in gebruik als kantoren, Horeca, Hotels & woonhuizen. Sommige panden zijn echter nog in verval en behoeven restauratie.