Piskie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Piskie
Drew pixies.jpg

Piskies of Pixies (ook wel Pixy, Pixi en Pigsies) is een mythologisch wezen uit Cornwall. Het is een soort elf, fee of kabouter.

Piskies zijn vergelijkbaar met de brownies en hobgoblins, maar zijn minder betrouwbaar. Wat betaling betreft voor de karweien, dat komt altijd op hetzelfde neer: een kom van de beste melk of room, en een versgebakken cake of brood dat de mensen voor hen moeten klaarleggen.

Ze dansen bij Keltische offerstenen, hun klokjes tinkelen in de vele heuvels op de heide. Walter Scott schreef over luchtgeesten, aardgeesten, pixies en nixies. Ze rijden graag 's nachts op paarden en Dartmoorse pony's over de hei. De manen van de dieren verklitten, zie ook nachtmerrie. Ook in het huis kunnen ze met potten smijten.

Hen nieuwe kleren geven is echter uit den boze, want dan zijn ze beledigd. Ze zullen vertrekken en nooit meer weerkeren. Dit komt ook bij andere soorten voor. Ook in de Harry Potter verhalen komt dit voor bij de huis-elfen.

De wezens hebben vaak puntige oren en dragen een puntig hoofddeksel en groene kleding. Piskies kunnen de gedaante van een egel (of stekelvarken) aannemen. De Piskie is verwant aan het Nederlandse Urkje.

In de animatieserie Winx Club hebben de hoofdfeeën ook hun eigen pixie (hechtelfje). Dit zijn vrouwelijke pixies die kunnen vliegen.

Pixie of Piskie komt van "pwca", zie ook Puge, Puca en Puck.

In Wales draagt een Púca een licht in zijn hand, dit wordt wel piskie-light genoemd (in Nederland bekend als dwaallicht).