PlastiCuffs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

PlastiCuffs (ook wel genoemd FlexiCuffs) zijn een type handboeien waarbij twee handen aan elkaar kunnen worden bevestigd door middel van een plastic band. Ze zijn qua werking en doel gelijk aan normale, metalen handboeien, maar zijn per stuk veel goedkoper en lichter. PlastiCuffs kunnen slechts eenmaal worden gebruikt.

PlastiCuffs zijn gebaseerd op tiewraps, die al eerder werden gebruikt om personen te boeien. Dit kan door een enkele tiewrap om beide polsen te doen of door twee tiewraps aan elkaar te bevestigen. Het gebruik van gewone tiewraps voor dit doel is echter gevaarlijk, omdat door deze slechts een klein beetje te strak aan te trekken, de bloedsomloop kan worden afgeknepen.

Recentelijk zijn tiewrap-producenten dan ook begonnen met de productie van PlastiCuffs en vergelijkbare producten, waarbij de twee aan elkaar bevestigde tiewraps nu worden verkocht als een enkel product. Meestal zijn deze vervaardigd van nylon en kosten ze ongeveer tien cent per stuk.

Voor de persoon die geboeid wordt, zijn PlastiCuffs minder comfortabel. Dit geldt zeker wanneer ze niet zorgvuldig worden aangebracht. De gebruiker dient er dan ook voorzichtig mee om te gaan en opgeleid te worden in het gebruik. Sommige modellen kunnen zo strak worden aangebracht dat de bloedsomloop wordt afgeknepen, net als met gewone tiewraps.

De lage prijs en het beperkte gewicht maken PlastiCuffs populair bij bijvoorbeeld de Mobiele Eenheid voor gebruik tijdens demonstraties. Hierbij bestaat immers de mogelijkheid dat grote aantallen personen moeten worden aangehouden. Ook is de enige mogelijkheid om ze te openen het gebruik van een grote tang. Wanneer demonstranten zich op arrestaties hebben voorbereid, zouden ze een sleutel van politiehandboeien bij zich kunnen dragen. Deze is eenvoudig te verstoppen, maar een grote tang valt beduidend meer op en is nauwelijks onopvallend mee te dragen.

Ook in het leger worden PlastiCuffs regelmatig gebruikt vanwege hun lage gewicht. Ze zijn vaak te zien op foto's van krijgsgevangenen, zoals die gemaakt van de martelingen in de Abu Ghraib-gevangenis.