Handboeien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Politiehandboeien
Handboeien van de Nederlandse politie (INT)
Handboeien van de Nederlandse marechaussee (MVD)
Handcuffs01 2003-06-02.jpg
Handcuffs01 2003-06-03.jpg
Geopende en gesloten handboeien
Oude handboeien
Standaardhandboeiensleutel

Handboeien zijn (meestal) metalen voorwerpen die worden gebruikt voor het samenbinden (boeien) van twee handen. Door de handen op de rug van de persoon te boeien, wordt het de persoon zeer moeilijk gemaakt zijn of haar handen nog te gebruiken.

Nederlandse politie en boa's[bewerken]

Sinds 1973 maakt de Nederlandse politie gebruik van de handboeien van Lips. Tussen 1973 en 2006 stond er INT, wat staat voor "intendance", op de boeien. Vanaf 2006 zijn er twee nieuwe stempels op te vinden, namelijk MVD (Ministerie van Defensie) en DL (Dienst Logistiek).

Vanaf 2017 is de politie overgestapt op een nieuw merk en type transportboeien. Elke nieuwe politieaspirant wordt nu uitgerust met boeien van het merk SHN (Security Handcuffs Netherlands) type "2010 G2 Standard". Deze boeien zijn in Duitsland ontwikkeld door MK Technology maar worden in Nederland gefabriceerd. De werking van de boeien is identiek aan de Lips maar door de smallere beugels geschikter voor kleinere polsen. Naast de SHN-boeien blijven de politiemedewerkers met Lipsboeien werken totdat deze door bijvoorbeeld een defect omgewisseld moeten worden. De levensduur van een set Lipsboeien is circa 20 jaar.

Steeds meer boa's hebben ook de bevoegdheid tot het gebruiken van handboeien. (Bijvoorbeeld de Gemeenten Amsterdam, Rotterdam en de veiligheidsmedewerkers van de NS.)

Belgische politie[bewerken]

In België maken de lokale en federale politie gebruik van handboeien identiek aan die van de Nederlandse collega's. Per politie zone kan wel het merk of de kleur verschillen. De meest gebruikte merken in België zijn Raptor, SPE en Lips in de kleuren zilver of zwart. In tegenstelling tot Duitse fabricage van Lips worden de boeien van SPE en Raptor in Pakistan vervaardigd.

Alternatieve manieren van boeien[bewerken]

In het leger wordt gebruikgemaakt van een simpeler methode om krijgsgevangenen te boeien, waarbij de twee duimen worden geboeid, bijvoorbeeld met draad, touw of ijzerdraad. Dit maakt het gebruik van de handen net zo moeilijk als bij metalen handboeien.

De Mobiele Eenheid gebruikt soms in plaats van handboeien ook wel tiewraps of daarop gebaseerde PlastiCuffs. De gewone tiewrap of kabelbinder is echter gevaarlijk, omdat door deze slechts een klein beetje te strak aan te trekken, de bloedsomloop kan worden afgeknepen.

Omdoen van handboeien[bewerken]

Hieronder staan in het kort de handelingen:

  • Eerst zet men het beweegbare deel van de handboei tegen de pols.
  • Daarna drukt men in een vloeiende beweging dat deel door het vaste deel heen, waardoor de boei als het goed gedaan wordt een hele cirkel beschrijft en gelijk dichtslaat. Dit mag niet te hard gedaan worden, want anders bestaat de kans dat het vaste deel tegen de pols van de arrestant komt en dat is gevoelig.
  • Indien nodig drukt men de boei wat verder dicht.
  • Vervolgens wordt hetzelfde gedaan met de andere hand.
  • Hierna vergrendelt men de boeien door middel van de dubbellock, waardoor ze niet strakker kunnen gaan zitten.

Om de boeien niet te strak te laten zitten, houdt men meestal een vingerdikte ruimte tussen de boeien en de polsen. Nu zitten de boeien op de juiste manier vast. Er zijn twee manieren om de handen te boeien. De eerste is door de armen gestrekt te houden en de andere, die alleen nut heeft als men vaste of scharnierhandboeien gebruikt, door de armen te buigen en aan iedere kant van de handboei een hand te houden.

Amusement[bewerken]

Handboeien zijn ook een attribuut van goochelaars en boeienkoningen. Harry Houdini gebruikte veelvuldig boeien in zijn act. Politie en slotenfabrikanten werden door hem uitgedaagd. Alle boeien wist hij af te krijgen, op één paar na. De sloten hiervan waren vooraf moedwillig onklaar gemaakt, zodanig dat ze ook met de originele sleutels niet meer open konden. Na die ervaring ging Houdini de uitdaging alleen nog aan als hij de kans had gekregen om de sloten vooraf te inspecteren. Goochelaars gebruiken vrijwel zonder uitzondering alleen hun eigen, getrukeerde, handboeien.

Bdsm[bewerken]

Bij de seksuele praktijk sm, ook wel bdsm, worden handboeien gebruikt voor de opwinding van het onderdanige aspect. Het is hierbij niet de bedoeling dat de persoon pijn of ongenoegen ervaart.

Symboliek[bewerken]

In de christelijke iconografie zijn boeien het attribuut van Sint-Leonardus.[1]

Trivia[bewerken]

  • Het Aanhoudings- en Ondersteuningsteam van de Nederlandse politie gebruikt een matzwarte versie van de Lipshandboeien.
  • De Lipshandboeien werden tot 2002 in Dordrecht gemaakt. Tegenwoordig wordt de fabricage van deze handboeien uitbesteed aan de Duitse firma Hagge in Bad Segeberg.
  • De sleutel van de Nederlandse politiehandboeien past ook op de sloten van de Belgische, Duitse en Luxemburgse collega's.[bron?]

Galerij[bewerken]

Externe link[bewerken]