Plaza de Cibeles

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Plaza de Cibeles

Plaza de Cibeles is een plein in het centrum van de Spaanse hoofdstad Madrid. Het staat vooral bekend om de grote ronde fontein met marmeren beelden in het midden van het plein, en het Palacio de Cibeles of Palacio de Comunicaciones, het gemeentehuis van de stad.

Het Plaza de Cibeles is een druk verkeersplein, als kruispunt van een aantal belangrijke straten. Op het plein komen de boulevards Paseo del Prado en Paseo de Recoletos samen. De Calle de Alcalá kruist het plein in oostwestelijke richting.

Metrolijn 2 loopt onder het plein in oostwestelijke richting. Dichtstbijzijnde metrostation is Banco de España, aan de Calle de Alcalá, ten westen van het plein.

Fontein[bewerken | brontekst bewerken]

Het plein is vernoemd naar de fontein in het midden van het plein, dat de Romeinse godin Cybele (Spaans: Cibeles) afbeeldt, zittend op een strijdwagen die door twee leeuwen voortgetrokken wordt. De fontein werd ontworpen door de Spaanse architect en kunstenaar Ventura Rodríguez in de periode 1777-1782. Het stond oorspronkelijk naast het Palacio de Buenavista maar werd eind 19e eeuw verplaatst naar het midden van het plein.

De fontein wordt gezien als een symbool van de stad Madrid. Vieringen van overwinningen door de voetbalclub Real Madrid worden rond de fontein gehouden, waarbij het beeld van Cybele in een vlag van de voetbalclub wordt gehuld.

Fontein

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende gebouwen aan het plein zijn het:

Zie de categorie Plaza de Cibeles, Madrid van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.