Please Sir!

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Please Sir!
Genre Komedie
Speelduur 30 minuten
Hoofdrollen John Alderton
Ian Gray
Deryck Guyler
Noel Howlett
Joan Sanderson
Richard Davies
Regie Howard Ross
Mark Stuart
Scenario John Esmonde
Bob Larbey
Land van oorsprong Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Uitzendingen
Start 11 november 1968
Einde 12 februari 1972
Afleveringen 54 (4 seizoenen)
Netwerk of omroep ITV
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Please Sir! is een Engelse komedieserie die op de Engelse televisie werd uitgezonden van 1968 tot 1972. De serie werd ook in Nederland uitgezonden.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Bernard Hedges is net afgestudeerd aan de lerarenopleiding en maakt zijn opwachting bij Fenn Street school. Aldaar krijgt hij klas 5C onder zijn hoede. Hij maakt kennis met de opstandige Eric Duffy, de knappe charmeur Peter Craven, de wat achtergebleven, lieve Dennis Dunstable, het verwende moederskindje Frankie Abbott, de vamp Sharon Eversleigh en de muizige Maureen Bullock, die hopeloos verliefd is op hem.

Terwijl Hedges probeert een band op te bouwen met zijn klas moet hij tegelijkertijd zijn plaats veroveren in het sterk verouderde lerarenkorps van Fenn Street. De school wordt in feite geleid door de alom aanwezige Miss Doris Ewell, zij is de steun en toeverlaat van het onbekwame schoolhoofd, Morris Cromwell. De staf bestaat verder uit de seniele ‘Smitty’, die regelmatig voor de klas in slaap valt, en de steun en toeverlaat van Hedges, de scheikundeleraar Mr. Price. Price komt uit Wales en kan driftig uitvallen naar de leerlingen die hij beschouwt als een bedreiging voor zijn bestaan. De school heeft ook veel te stellen met de conciërge Potter. De laatste is aardig tegen Miss Evel en Cromwell, maar tiranniek tegen iedereen die ‘lager in de rangorde staat’.

Potter heeft nog in de Tweede Wereldoorlog gevochten en mag daar graag over opscheppen. De serie gaat uitgebreid in op de pogingen van Hedges om niet zijn enthousiasme als leraar te verliezen, iets wat minder makkelijk is dan het lijkt. Als Hedges bijvoorbeeld zich de kritiek van zijn leerlingen op zijn kleding aantrekt en een hippe outfit aanschaft, wordt hij door Doris Ewell naar huis gestuurd. In een andere aflevering ontdekt Hedges dat Frankie Abbott geen idee heeft hoe de menselijke voorplanting is geregeld en besteedt hij een uur aan de uitleg. Uiteindelijk komt hij tot de conclusie dat Abbott nog altijd denkt dat de navel het belangrijkste voortplantingsorgaan is. Zijn pogingen om de klas wat creativiteit bij te brengen leiden ertoe dat hij de klas dwingt om een schilderij in te leveren. Sharon schildert zichzelf vervolgens naakt en veroorzaakt een schandaal voor Hedges.

Spin-off[bewerken]

Als 5C uiteindelijk is afgestudeerd en de school verlaat worden enkele leerlingen gevolgd in de spin-offserie: The Fenn Street Gang. Deze serie liep van 1971 tot 1973.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Alderton, John John Alderton Bernard Hedges
Guyler, Deryck Deryck Guyler Norman Potter
Howlett, Noel Noel Howlett Mr. Cromwell
Sanderson, Joan Joan Sanderson Doris Ewell
Davies, Richard Richard Davies Mr. Price
Chitty, Erik Erik Chitty Mr. Smith
Barry, David David Barry Frankie Abbott
Denyer, Peter Peter Denyer Dennis Dunstable
Gebhardt, Liz Liz Gebhardt Maureen Bullock
McFee, Malcolm Malcolm McFee Peter Craven
Spencer, Penny Penny Spencer Sharon Eversleigh
Cleall, Peter Peter Cleall Eric Duffy

Afleveringen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van Please Sir! voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Externe link[bewerken]