Plesk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Plesk is een softwarepakket in de vorm van een webapplicatie die wordt geleverd door de onderneming Parallels. Plesk staat een beheerder toe eenvoudig een server op te zetten met websites, e-mailaccounts en DNS. Het beheer gebeurt via een webinterface. Andere diensten die door Plesk worden beheerd omvatten MySQL- en PostgreSQL-servers, Apache Tomcat Java-server, ColdFusion-server, evenals Counter Strike- en Battlefield 1942-spelservers.

Het bedrijf achter Plesk, Parallels, werkt hoofdzakelijk vanuit Siberië in oostelijk Rusland waar de programmering plaatsvindt, terwijl het management opereert vanuit Chantilly, Virginia.

Het softwarepakket Plesk is oorspronkelijk ontwikkeld door het Duitse bedrijf Confixx. Later werd Plesk een SWSoft-product doordat Confixx werd overgenomen door SWSoft. Tegenwoordig valt Plesk onder de Parallels-vlag door de fusie tussen Parallels en SWSoft. Parallels viel al enkele jaren onder de SWSoft-holding en dankzij die overname heeft SW Soft kennis binnengehaald over virtualisatie.

Werking[bewerken]

Plesk voor Linux maakt gebruik van scripts om de server te beheren, ondanks het open karakter van LAMP zijn deze scripts closed source. Men logt in op een webgebaseerd paneel, dat de gebruikers en beheerders in staat stelt om via een gemakkelijke manier alle mogelijkheden van webhosting te beheren. De scripts zorgen voor de nodige veranderingen in de configuratiebestanden van Linux, de webservice (Apache) wordt herstart met een interval van enkele minuten zodat de veranderingen worden doorgevoerd.

Installatie[bewerken]

Plesk voor Linux wordt geïnstalleerd door middel van een installatiescript dat men kan downloaden op de swsoftpagina (zie externe links). Dit installatiescript zal vervolgens het hele systeem klaarmaken om een LAMPserver te starten, zo zal het de installatiebestanden van een SWSoft-server downloaden en installeren. Na de installatie is er een registratiesleutel nodig, gebaseerd op het aantal sites dat de beheerder op de server wenst te draaien. Daarna kan de beheerder beginnen met het toevoegen van klanten en sites.

Gebruiksniveaus[bewerken]

In de webhostingwereld bestaat er een verschil tussen gebruikers op een systeem. Zo zijn er een of meerdere beheerders die verantwoordelijk zijn voor de server en zijn diensten. Ook is het aangewezen dat de eindgebruiker enkel eigen bestanden kan veranderen en verder niets te maken heeft met een andere eindgebruiker. Daarom maakt Plesk gebruik van enkele gebruiksniveaus:

  • Master Level: Hier kunnen sysadmins meerdere servers bedienen vanuit een enkele console;
  • Server Administrator Level: Hier heeft de admin volledige controle over de servers, resellers en eindgebruikers;
  • Reseller Client Level: Een groot aantal programma's kan gebruikt worden door de reseller, dit binnen de limieten van de Server Administrator;
  • Domain Owner Level: dit niveau geeft volledige controle over een of meerdere domeinen en dit binnen de limieten van de reseller of server administrator;
  • Mail User Level: In dit gebruikersniveau kan men enkel een mailbox beheren.

Back-upfunctie[bewerken]

Plesk biedt een uitgebreide back-upoplossing in shell voor beheerders. Zo is het mogelijk om een volledige Pleskinstallatie te migreren naar een andere server zonder veel werk. Ook voor dagelijkse back-up is deze back-upoplossing zeer geschikt.

Concurrerende software[bewerken]

Externe link[bewerken]