Plettenbergbaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Plettenbergbaai
Plettenberg Bay
Plaats in Zuid-Afrika Vlag van Zuid-Afrika
Plettenbergbaai (Zuid-Afrika)
Plettenbergbaai
Situering
Provincie West-Kaap
District Tuinroute
Gemeente Bitou
Coördinaten 34° 3′ ZB, 23° 22′ OL
Algemeen
Oppervlakte 35,16 km²
Inwoners
(2011)
6475
(184 inw./km²)
Etniciteit[1] 60% Zwart
22% Kleurling
16% Blank
Talen[1] 54% Xhosa
27% Afrikaans
13% Engels
Overig
Postcode 6600
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Afrika

Plettenbergbaai (Engels: Plettenberg Bay) is een plaats in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap. Plettenbergbaai telt ongeveer 6500 inwoners[1] en ligt aan de Tuinroute.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Portugese zeevaarders van de 15de eeuw noemden Plettenbergbaai Bahia Formosa, wat in het Portugees mooie baai betekent. Plettenbergbaai werd genoemd naar Joachim Ammena van Plettenberg die van 1774 tot 1785 gouverneur was van de toenmalige Kaapkolonie. In 1787 bouwde de Vereenigde Oostindische Compagnie in het dorp een haven om het plaatselijke hout te kunnen verschepen.

Keurbooms Riviermonding

Zee ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Robberg Peninsula - a home of seals

Plettenbergbaai herbergt een van de grootste broedkolonies van meeuwen langs de Zuid-Afrikaanse kust aan de monding van de Keurboomsrivier, genoemd naar de inheemse keurboom. Er zijn veel pelagische vogels in het gebied, evenals de bedreigde Afrikaanse scholekster die langs de kusten leeft.

Het Robberg-schiereiland is de thuisbasis van een grote kolonie Kaapse pelsrobben; zeehonden zijn vaak te zien in de branding bij Robberg Beach. Grote witte haaien, aangetrokken door de zeehondenkolonie, kunnen ook worden gezien vanaf de hoge grond van het Robberg-schiereiland. Zuidelijke rechtse walvissen zijn een veelvoorkomend gezicht in de baai tijdens hun broedseizoen van juli tot december. Bryde's walvissen bezoeken de baai het hele jaar door en zijn het meest waargenomen tijdens de zomermaanden. Bultruggen trekken in juli en december voorbij. Orkas en noordse vinvissen worden af en toe waargenomen. Walvissen kunnen vanuit verschillende gezichtspunten in de stad worden bekeken, evenals vanaf het schiereiland Robberg. Plettenberg Bay heeft ook drie soorten dolfijnen die het hele jaar door de baai bezoeken, namelijk de tuimelaar, de gewone dolfijn en de met uitsterven bedreigde bultrugdolfijn.

De baai valt binnen de ecoregio van Agulhas Bank, met name binnen de ecozone aan de kust van Agulhas.

Er is een lange geschiedenis van sportvissen vanaf de rotsen, skiboten gelanceerd vanaf Central Beach of in de monding van Keurbooms. De activiteit van het zeeleven, zowel aan de oppervlakte als onder het oppervlak, varieert aanzienlijk, aangezien ofwel opwelling van diep water koud water in de baai brengt, ofwel warm water stroomt vanuit de Agulhasstroom voor de kust.

Een opvallende bloemvormige zeeschelp, een viooltjesschelp genaamd, is endemisch voor dit deel van de kust en wordt gebruikt als het symbool voor de stad. Het zoeken naar deze schelpen op het strand bij eb is een populaire activiteit onder zowel bezoekers als de lokale bevolking

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Plettenberg Bay van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.