Pluot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Prunus salicina × armeniaca
Pluot; waarschijnlijk 'Flavor Supreme'
Pluot; waarschijnlijk 'Flavor Supreme'
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Fabiden
Orde: Rosales
Familie: Rosaceae (Rozenfamilie)
Geslacht: Prunus (Prunus)
Soort
Prunus salicina × armeniaca
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De pluot (Prunus salicina × armeniaca) is, net als de aprium en de plumcot, een soortkruising tussen Japanse pruim (Prunus salicina) en abrikoos (Prunus armeniaca). De naam is een samentrekking van de Engelse namen voor pruim (plum) en abrikoos (apricot).

De pluot is een complexe soortkruising, waarbij meer dan 50% van het erfelijke materiaal afkomstig is van de Japanse pruim. Bij de meeste Pluot-rassen is het erfelijke aandeel van de Japanse pruim aanzienlijk groter dan 50% (vaak zelfs 75% of 87,5%), waardoor het erfelijke aandeel van de abrikoos derhalve nog slechts beperkt is. Daardoor lijkt de pluot meer op een pruim dan op een abrikoos.

De pluot is recentelijk ontwikkeld door het kwekersbedrijf Zaiger's Genetics uit Modesto (Californië). De naam is door Zaiger's Genetics als geregistreerd handelsmerk vastgelegd.

De vruchten van de pluot hebben een gladde schil en staan bekend om het hoge suikergehalte en de complexe, intense smaak.

Enkele pluot-rassen zijn (in volgorde van rijptijd): 'Flavorosa', 'Flavor Supreme', 'Flavor Queen', 'Dapple Dandy' (ook wel 'Dinosaur Egg'), 'Flavor King', 'Flavor Jewel', 'Sierra Rose', 'Flavorich' , 'Flavor Fall' en Purple Candy. Alle pluot-rassen moeten voor een goede vruchtzetting bestoven worden door een ander pluot-ras of door een gelijk bloeiende Japanse pruim.

Net als de Japanse pruim en de abrikoos bloeien pluot-bomen erg vroeg in het seizoen, waardoor er onder Nederlandse omstandigheden grote kans bestaat op schade door nachtvorst. Plantgoed voor pluot-bomen is in Nederland overigens niet (of zeer moeilijk) verkrijgbaar.

De Amerikaanse botanicus Luther Burbank (1849-1926) was de eerste die een plumcot ontwikkelde.

Recentelijk zijn door het kwekersbedrijf Zaiger's Genetics in Modesto (Californië) ook enkele plumcot-rassen ontwikkeld, met de namen 'Flavorella' en 'Plum Parfait'. Door dit kwekersbedrijf zijn ook meer ingewikkelde soortkruisingen tussen abrikoos en Japanse pruim ontwikkeld, die bekendstaan onder de namen Aprium en Pluot.

Ook recentelijk werd het blauwvruchtige plumcot-ras 'Spring Satin' ontwikkeld door de heer W.R. Okie van het ARS (Agricultural Research Services) in Byron (Georgia), onderdeel van het USDA (United States Department of Agriculture).