Po Nagar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Po Nagar
Zicht op Po Nagar vanaf een bootje op de Cai-Rivier
Zicht op Po Nagar vanaf een bootje op de Cai-Rivier
Locatie
Locatie Nha Trang, Khánh Hòa - Vietnam
Status en tijdlijn
Huidig gebruik verering van Uma, Shiva, Yan Pu Nagara
Start bouw voor het jaar 781
Architectuur
Bouwstijl Hindoeïstisch
Bouwinfo
Projectontwikkelaar door het volk Champa
Torens van Po Nagar
Torens van Po Nagar
Portaal  Portaalicoon   Azië
Vietnam

Po Nagar is een hindoeïstische tempel aan de monding van de rivier de Cai in de Vietnamese stad Nha Trang. De tempel is op een heuvel gebouwd, op ongeveer 50 meter boven de zeespiegel. De naam "Po Nagar" wordt voor heel het bouwwerk gebruikt, maar het is eigenlijk de naam van de grootste toren op het terrein, deze is ongeveer 23 meter hoog.

De tempel werd gebouwd toen de Hindoes welvarend werden in Vietnam, ten tijde van het Champa-Rijk. Het precieze bouwjaar is onbekend, het bouwjaar is zeker voor 781. Er worden in de tempel meerdere goden vereerd, de belangrijkste is Shiva, maar ook zijn echtgenote Uma en de speciale Champa-Hindoeïstische godin Po Nagar worden hier vereerd.

Op het moment is Po Nagar een niet zo belangrijk religieus centrum, maar meer een toeristische trekpleister.

Volgens de legende[bewerken | brontekst bewerken]

Po Nagar - beter bekend als Yan Pu Nagara of Ino Po Nagar - was een bedachte godin die heerste over de lucht, de wolken, het hout, de bomen en rijst van het Champa-Volk. Ze was getrouwd met 97 echtgenoten, maar van allemaal werd Po Yan Amo (de sterkste) het meest gewaardeerd.

De godin kreeg 38 dochters, deze dochter-godinnen hadden volgens vele verhalen en sprookjes geen kleding aan. De namen van drie van de dochters zijn herkenbaar als gebied of stad: Kauthara (naar de provincie Khánh Hòa, hier ligt de tempel ook), Panduranga (naar de kustprovincie Ninh Thuận) en Manthit (naar de stad Phan Thiết).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het jaar 781 besloot de toenmalige koningin over het Champa-Rijk (Jagadharma) een prachtige tempel te bouwen van harde, dure materialen (zoals kalksteen en marmer) ter ere de Hindoeïstische goden, hoog op een heuvel aan de oevers van de riviermonding van de Cai-Rivier.

Het bouwwerk werd versierd met edelstenen en goud om een wit voetje te halen bij de goden, want deze koningin was wreed. Jaren later werd de tempel geplunderd door Indonesische troepen vanuit Java. Een groot deel van de tempel werd toen vernietigd. Al de gouden voorwerpen en de edelstenen waren weg, deze werden bij herstelwerkzaamheden door koning Satyavarman vervangen door rode bakstenen. Na de voltooiing van deze herstelwerkzaamheden aan de tempel werd het bouwwerk met rust gelaten. Wel is er nog een klein deel vernietigd. Op het begin waren er slechts 3 torens, later werden dat er 5.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

De algemene architectuur van Po Nagar bestaat uit drie verdiepingen, gaande van beneden naar boven.

  • Parterre:

De parterre van Po Nagar is horizontaal gebouwd en ooit was er een poorttoren die nu niet meer bestaat.

  • Eerste verdieping:

Deze verdieping bestaat uit twee rijen kolommen met achthoekige tegels, elke rij bestaat uit vijf kolommen met een diameter van meer dan 1 meter en een hoogte van 3 meter. Aan weerszijden van de kolommen is er een stenen platform. Op basis van deze structuur wordt verondersteld dat het een groot gebouw met een pannendak was, met plaats voor pelgrims en een kantine.

  • Tweede/Bovenste verdieping:

De bovenste verdieping is omringd door stenen muren en twee torens. Deze etage bestaat uit drie torens voor de troon voor de goden. Hier op de verdieping zelf bevinden zich vele standbeelden en terracotta reliëfs.

Po Nagar-Festival[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijks vindt er een groot festival plaats in de Po Nagar-tempel tussen de 21e dag van de eerste maand van het maanjaar (Chinese/Vietnamese Jaar) en de 23e dag van de derde maand van het maanjaar. Dit festival is door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van Vietnam gerangschikt als een van de 16 nationale festivallen van het land in het jaar 2001. In de afgelopen jaren wordt dit festival georganiseerd in de provincie Khánh Hòa, soms zelfs zonder een ceremonie in de Po Nagar-tempel in de provinciehoofdstad Nha Trang.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Po Nagar van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.