Poentunnel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Poentunnel is de bijnaam van de voetgangerstunnel, die uitsluitend bestemd was voor bankpersoneel, onder het water van de Keizersgracht in Amsterdam Centrum en een rechtstreekse ondergrondse verbinding vormde tussen de voormalige bankgebouwen De Bazel en de Vijzelbank aan de Vijzelstraat. De tunnel is 3,5 meter breed en 50 meter lang en aan beide zijden met trappen maar ook met een lift met de gebouwen verbonden.[1] Bij de bouw werd de tunnel ook wel de Keizerssnede genoemd.

De tunnel kwam in 1974 in gebruik bij de Algemene Bank Nederland en bood een overdekte looproute tussen de beide bankgebouwen. In tegenstelling tot de naam doet vermoeden werd de tunnel nauwelijks gebruikt voor het transport van geld tussen de beide bankgebouwen, maar werd hoofdzakelijk gebruikt door de directieleden die hun auto parkeerden in de parkeergarage van de Vijzelbank en werkzaam waren in De Bazel en zo overdekt hun werkplekken konden bereiken.

Sinds het vertrek van de inmiddels ABN-AMRO uit De Bazel is de tunnel aan de noordzijde dichtgemetseld en is verder buiten gebruik maar nog wel open vanaf de zuidzijde. De verwachting is dat woningbouwvereniging Stadgenoot, nu eigenaar van het andere kantoor, de tunnel ook zal afsluiten. Er zijn echter ook voorstellen gedaan om er een attractie in te openen, bijvoorbeeld dat de bezoekers er door glazen wanden de visstand kunnen bekijken in het water van de Keizersgracht.[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]