Poets

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Voor de algemene betekenis, zie Grap.
Poets
Genre Candid camera
Presentatie Fred Oster
Regie John Schelfhout
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 1969
Einde 1972
Netwerk of omroep AVRO
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Poets was een Nederlands televisieprogramma dat in 1969 debuteerde en tot 1972 werd uitgezonden. Hierin werden nietsvermoedende voorbijgangers gefilmd met een verborgen camera terwijl zij met een ongewone situatie werden geconfronteerd. Vaak moest de argeloosheid of lichtgelovigheid van het publiek of de vatbaarheid voor suggestie van de man in de straat het daarin ontgelden.

Het programma werd uitgezonden door de AVRO en gepresenteerd door Fred Oster. Medewerkers van Poets waren onder andere Cherry Duyns, Kees Buddingh', Gerard van Lennep, Harko Kokmeijer en Frits Bom.

In een bekende sketch werd aan voorbijgangers gevraagd te proeven uit twee verschillende glazen die beide waren gevuld met gewoon kraanwater, waarbij echter beweerd werd dat het water in het ene glas een speciale behandeling zou hebben ondergaan: vele argeloze proefpersonen meenden een verschil te proeven of dat alsnog te kunnen worden aangepraat.

Een andere bekende sketch draaide rondom een goudvissenkom op de toonbank van een slagerij. Op het moment dat er enkele klanten in de zaak stonden, kwam van Lennep er aan, zogenaamd als klant, vroeg of de slager er was, legde 50 cent op de toonbank en deed alsof hij een goudvis uit de kom haalde en levend opat. Om de klanten voor de gek te houden, had hij een stukje wortel in zijn hand verborgen, dat hij hoorbaar tussen zijn kiezen fijnmaalde. Harko Kokmeijer (de slager) ondervroeg daarna de klanten over het gebeuren.

Bij een andere uitzending ging een medewerker van het programma naast een nietsvermoedende persoon op een bankje zitten. Als hij weer opstond, zag het slachtoffer verfstrepen op de kleren van die medewerker, alsof het bankje pas geverfd was.

In een andere succesvolle episode vroeg een als Chinees verklede Cherry Duyns met een fiets aan de hand voorbijgangers de weg naar de grens met China. Hierna waren "Chinaglens?" en "Ben op leesfiets komen lezen." in Nederland nog jarenlang gevleugelde uitroepen.[bron?]

De geestelijke opvolger was Bananasplit.

Externe link[bewerken]

  • Poets bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid