Pogrom van Aleppo (1947)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De pogrom van Aleppo van 1947 vond plaats in de maand december van het jaar 1947 in Aleppo, in het toen juist onafhankelijk geworden Syrië. Deze pogrom volgde op het besluit van de Verenigde Naties op 29 november 1947 om Palestina te verdelen tussen joden en moslims. Ten minste 75 Joden werden vermoord.

Tijdens het conflict tussen Joden en Arabieren in het Britse mandaatgebied Palestina werd de haat tegenover de Joden in Syrië steeds heviger. Reeds in de 19e eeuw waren er pogroms geweest, onder meer in 1853 en 1875.[1] Er woonden in Aleppo ongeveer 10.000 Joden. Tien Synagogen, vijf scholen, een weeshuis en verschillende Joodse winkels werden verwoest, evenals circa 150 woningen.[2] Na de pogrom vluchtten de Joodse inwoners van de stad naar de nieuwe staat Israël. Van de Joodse gemeenschap is niets meer overgebleven.

Codex Aleppo[bewerken]

Tijdens de pogrom werd de oude synagoge van Aleppo in brand gestoken en raakte de Codex Aleppo (de Aleppo Codex (Hebreeuws:כֶּתֶר אֲרָם צוֹבָא Keter Aram Tzova) is een middeleeuws handschrift van de Hebreeuwse Bijbel) beschadigd, zodat er nog maar 294 van de 477 oorspronkelijke bladzijden over zijn.[3] De verdwenen bladen zijn de inzet van een fel verschil van mening. De Joden van Aleppo zeggen dat ze verbrand zijn. Maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat het vuur het boek ooit bereikt heeft. De zwarte vlekken worden door een schimmel veroorzaakt. Er zijn geleerden die leden van de gemeenschap er van beschuldigen uitgescheurde bladen van de Codex voor zichzelf te houden. Twee vermiste bladen zijn opgedoken, een in 1982 en een in 2007, dit laat de mogelijkheid open dat er nog meer bladen de rellen hebben overleefd.

Zie ook[bewerken]