Pogum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pogum
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Pogum
Pogum
Situering
Deelstaat Nedersaksen
Landkreis Landkreis Leer
Gemeente Jemgum
Coördinaten 53° 19′ NB, 7° 15′ OL
Algemeen
Inwoners (2003) 200
Portaal  Portaalicoon   Duitsland
Kerk van Pogum uit 1776
Pogum op de Nederlandse topografische kaart van 1933

Pogum is een dorp in het Duitse Reiderland, behorend tot de gemeente Jemgum, de Landkreis Leer en de deelstaat Nedersaksen. Het telt ruim 200 inwoners (2003). Tot 1973 vormde het een afzonderlijke gemeente.

De plaatsnaam Pogum heeft verschillende spellingswijzen. In het Plattdeutsch wordt het Poom genoemd en in het verleden stond de plaats bekend als Pawing, Pauwing en Paum.

Beschrijving[bewerken]

Pogum is een oud wierdedorp op de oeverwal langs de Eems, vlak voordat deze rivier in de Dollard uitmondt. Pogum en het aangrenzende Ditzum worden wel het Endje van de Welt genoemd, een naam die nog toepasselijker was toen het gebied ten zuiden van het dorp nog niet was ingedijkt.

De eerste schriftelijke vermelding (Urapawengum) dateert pas uit 1367. In de Dollard liggen ten westen van Pogum de verdronken nederzetting Uterapaum en de eveneens verdronken nederzetting Torum. In de middeleeuwen behoorde Pogum toe aan het bisdom Münster en viel onder het decanaat Hatzum, alias Nes.

De huidige kerk werd in 1776 gebouwd. De vrijstaande kerktoren is jonger. In de kerk bevinden zich twee trapezevormige grafstenen uit de elfde eeuw. Zij gelden als de oudste in Oost-Friesland. De kerk is in gebruik bij de evangelisch-lutherse gemeente. Pogum is een van de weinige plaatsen in het Duitse Reiderland die overwegend luthers zijn. Het kerkorgel dateert uit 1758/59 en is gebouwd door de Osnabrückse orgelbouwer Johann Adam Berner.

Kerk en toren staan op het hoogste punt van de wierde (ter plaatse Warft genoemd). In 1962 moest een aantal huizen ten noorden van de kerk wijken voor een nieuwe dijk. Hierdoor is de radiale structuur van het dorp aangetast en staat de kerk niet meer in het midden.

Een gemaal in Pogum verzorgt de afwatering van het polderland ten zuiden van het dorp. Nabij Pogum bevindt zich in de Dollard een booreiland, dat werd gebruikt voor gaswinning.

Pogum ligt aan de Internationale Dollardroute.

Zie ook[bewerken]