Poker Series

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Poker Series is een recreatieve pokertoernooi serie die in 2015 werd opgericht. De toernooiserie is uitermate geschikt voor beginnende spelers om live-ervaring op te doen. Omdat er niet om geld (prijzen) wordt gespeeld valt het concept binnen de Nederlandse wetgeving. De enige partij in Nederland waar live wel om geld (prijzen) mag worden gespeeld is Holland Casino. Het staatsbedrijf heeft twaalf vestigingen waar poker op wekelijks of zelfs dagelijkse basis wordt aangeboden.

Het Poker Series Concept[bewerken | brontekst bewerken]

Een Poker Series voorronde is een soort kwalificatietoernooi waarbij spelers bij de beste 10% moeten eindigen om een ticket te winnen. In de pokerwereld wordt dit ook wel een “satellite” genoemd. De organisatie heeft voor deze opzet gekozen omdat er zoveel spelers per toernooi meedoen dat het niet mogelijk is om de toernooien op een rustige manier uit te spelen tot er één winnaar is.

Bij 151 spelers wordt er gestreden om zestien tickets. De speler die bij het bereiken van de beste 10% de grootste stack heeft is de winnaar van de dag. De winnaar van de voorronde gaat direct door naar de grote finale die aan het einde van het seizoen wordt gehouden. De overige spelers bij de beste 10% krijgen een ticket voor de halve finale. De drie halve finales worden in de weken voorafgaand aan de grote finale gehouden. Spelers die twee halve finale tickets winnen mogen automatisch aan de grote finale meedoen. Spelers met één halve finale ticket kunnen zich aan het einde van het seizoen via de halve finale voor de grote finale plaatsen. Om voor deze missie te slagen zullen deze spelers bij de halve finale bij de beste 10% moeten komen. Een speler met één halve finale ticket mag aan het einde van het seizoen aan één halve finale meedoen.[1]

Poker Series Ranking[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens het derde seizoen werd de Poker Series Ranking geïntroduceerd. Gedurende het seizoen konden spelers punten verzamelen door zich bij de beste 10% te spelen. Aan het einde van het jaar stond er een ranking finale met de beste 27 spelers op het programma. De eerste ranking finale werd zaterdag 13 januari 2018 gehouden. Het toernooi werd gehouden bij het Snookertje in Bussum en gewonnen door Richard Oosterom uit Vlaardingen, die heads-up won van Kyle Hasselman uit Zwolle.[2]

Poker Series Online[bewerken | brontekst bewerken]

De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat de Poker Series in maart 2020 stil kwam te liggen. Het laatste toernooi werd op woensdag 12 maart in het Wantijpaviljoen in Dordrecht gehouden. Er deden 123 spelers mee en Jelle Rijkers ging er met de winst vandoor. Daarna stak COVID-19 de kop op en besloot de organisatie om het toernooi dat zondag 15 maart bij Zalencentrum Wieleman in Westervoort gehouden zou worden te annuleren. Ook het toernooi van dinsdag 17 maart bij de Avenue in Breda werd direct geschrapt. Niet veel later kwam het kabinet met nieuwe maatregelen waardoor de complete horeca in Nederland voor maanden op slot ging en de Poker Series definitief stil kwam te liggen.

Achter de schermen is het bedrijf daarna met een online alternatief aan de slag gegaan, al duurde de live-gang van dit nieuwe project nog wel tot de derde week september. De organisatie heeft een eigen Social Poker Cliënt laten maken waardoor de Poker Series sinds eind september online aangeboden kan worden. De reacties vanuit de Community waren zeer positief en binnen enkele weken werd de Poker Series Online de grootste virtuele Online Pokertoernooi Serie van Nederland.

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Jeffrey Klumper werd de eerste speler met twee Poker Series Online titels. De pokeraar uit Haarlem won op 13 oktober eerst de voorronde van Assen met 197 deelnemers. Op zondag 1 november schreef hij vervolgens ook nog het toernooi van Amersfoort, met 211 spelers op zijn naam.[3] Dico Hendriksen was de eerste speler met drie Poker Series Online titels. Na het winnen van de kickoff op dinsdag 29 september won hij ook kampioenschappen van Emmen (12 november) en Ede (19 januari). Lars van Tartwijk was de eerste speler die twee voorrondes in dezelfde week wist te winnen. Op dinsdag 24 november was hij de sterkste in Breda en op 29 november schreef hij ook nog het toernooi van Nieuwegein op zijn naam.

Het eerste seizoen van de Poker Series Online bestond uiteindelijk uit 102 verschillende voorrondes. Martti Reijne was qua titels de meest succesvolle speler, want hij wist maar liefst vier verschillende kampioenschappen op zijn naam te schrijven. Evaldas Burokas was met 237 ranking punten overall gezien de best presterende speler. Pascal Schwegler volgde hem op de voet met 233 punten en Nathalie Bosboom eindigde op de derde plaats met 210 punten.

Op 15 maart werd er een grote software update uitgevoerd waardoor het platform een stuk stabieler werd. Ook kwam de Web App officieel online, waardoor mobiele en tablet gebruikers niet meer via de browserversie hoeven te spelen. Begin april heeft de organisatie laten weten dat er achter de schermen wordt gewerkt aan een plan om de landelijke finale van het eerste Poker Series Online Seizoen, in september te laten plaatsvinden. De haalbaarheid is afhankelijk van de versoepelingen die de komende maanden moeten gaan plaatsvinden omdat er steeds meer Nederlanders zijn gevaccineerd.

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

Op dinsdag 15 juni 2021 is het tweede seizoen van de Poker Series Online van start gegaan. In de kickoff, waarbij er virtueel werd gestreden om het kampioenschap van Nijmegen, was het Martti Reijne die er met de eerste prijs vandoor ging. Hij werd zodoende de eerste speler met 5 online titels. Het concept bleef grotendeels hetzelfde, al werd het wel iets moeilijker om jezelf voor de finale te plaatsen. Op deze manier hoopte de organisatie het aantal finalisten iets naar beneden te krijgen, waardoor er tijdens de finaledag een nog betere structuur gebruikt kan worden. Nieuw bij de Poker Series Online #2 was het Tournament of Champions, dat aan het einde van het seizoen wordt gehouden met alle spelers die een voorronde hebben gewonnen. Daarnaast werd er ook een maand ranking geïntroduceerd, waardoor de best presterende spelers per maand zich ook nog voor een aparte “Super Finale” kunnen plaatsen.

Uitslagen Poker Series[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Het aller eerste seizoen van de Poker Series begon op zaterdag 13 juni 2015 in het Goffertstadion van voetbalclub N.E.C. in Nijmegen. Het toernooi werd gewonnen door Niels Hombergen die later bij de landelijke finale de laatste tafel wist te halen. De finale van seizoen 1 werd op zondag 7 februari 2015 gehouden en gewonnen door Andreïna van Workum uit Almere. Heads-up versloeg zij Larry Elbers uit Amersfoort. Er werden in het eerste seizoen 25 voorrondes gehouden en het gemiddelde aantal spelers per toernooi zat net iets boven de 100.

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

Het tweede seizoen van de Poker Series ging op 13 maart 2016 van start bij Claus Park Collection in Hoofddorp. Er werden 37 voorrondes georganiseerd, gevolgd door halve finales in Zwolle, Hoofddorp en Oss. De grote finale werd op zondag 18 december 2016 gehouden. Het toernooi werd gewonnen door Julian Hazelhof uit Oude-Pekela. Heads-up rekende hij af met John Vos uit Heeswijk Dinther. Het gemiddelde aantal spelers lag ook in het tweede Poker Series seizoen weer boven de 100.

Seizoen 3[bewerken | brontekst bewerken]

Het derde seizoen van de Poker Series werd afgetrapt op zondag 19 februari 2017. De eerste voorronde van de nieuwe jaargang werd gehouden in Stadion Galgenwaard van FC Utrecht. Het betekende een primeur voor de Poker Series, want nooit eerder deden er meer dan 200 spelers mee. De finale werd op 10 december 2017 gehouden in het Goffertstadion van N.E.C. Nijmegen. Het toernooi werd gewonnen door Eric Sinke, uit Nieuwegein, die heads-up afrekende met Robbie Rolands. Het derde seizoen bestond uit 45 voorrondes en het gemiddelde zat voor het derde jaar op rij boven de 100.

Seizoen 4[bewerken | brontekst bewerken]

Het vierde seizoen van de Poker Series ging op 4 februari 2018 van start bij Claus Park Collection in Hoofddorp. Er werden dat seizoen 50 voorrondes georganiseerd, gevolgd door halve finales in Zwolle, Hoofddorp en Oss. Gemiddeld gezien deden er wederom ruim 100 spelers per toernooi mee. De finale van seizoen 4 was op zaterdag 22 december in het Mandemakers Stadion van RKC Waalwijk. Het toernooi werd gewonnen door Sebastian Szczepanski, die heads-up Otto Jan Leeverink versloeg. De Ranking Finale van het vierde seizoen werd gehouden bij het Snookertje in Bussum en gewonnen door Henk Horden na een mooie strijd met Martin Hummel.

Seizoen 5[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 februari 2019 ging bij Claus Park Collection in Hoofddorp het vijfde seizoen van de Poker Series van start. Er deden 241 deelnemers mee, waardoor het oude record van Stadion Galgenwaard werd overgenomen. Het seizoen bestond uit 57 voorrondes en gemiddeld genomen deden er ruim 110 spelers per toernooi mee en werden er veel records verbroken. De finale werd gehouden op 4 januari 2020 in het Van der Valk Hotel in Sassenheim. Ethel van der Schinkel rekende heads-up af met Jonathan Bos en kroonde zichzelf tot de nieuwe kampioen. De Ranking Finale van seizoen 5 werd op 11 januari 2020 in het Snookertje in Bussum gehouden. Otto Jan Leeverink, die in 2018 nog runner-up was bij de grote finale van seizoen 4, won de Ranking Finale nadat hij heads-up Erwin van Velzen versloeg.

Seizoen 6[bewerken | brontekst bewerken]

Op zondag 5 januari, één dag na de finale van seizoen 5, werd in dezelfde zaal, van het Van der Valk Hotel in Sassenheim, het nieuwe seizoen afgetrapt. Met 225 spelers was de kickoff een groot succes en het was Erik Grovenstein die er met de winst vandoor ging. In de weken daarna werden er nog twaalf voorrondes gehouden in onder anderen: Gouda, Amersfoort, Den Bosch en Zwolle. Op woensdag 11 maart waren we te gast in het Wantijpaviljoen in Dordrecht en achteraf bleek dit de laatste voorronde van het jaar 2020 te zijn. Door de uitbraak van de coronavirus, kwam de Poker Series stil te liggen, waardoor Jelle Rijkers de laatste winnaar van het kalenderjaar zou zijn. Ondanks de Poker Series Online die in september van 2020 van start ging zou het nog tot 28 september 2021 duren alvorens we weer live konden spelen. De comeback vond plaats in Breda en het was Rob Kolner die er met de titel vandoor ging. Daarna waren we ook nog in Vlaardingen, Rosmalen, Gouda, Amersfoort, Spijk, Hoofddorp, Ede en Enschede te gast alvorens de anderhalve meter maatregel terugkeerde en we opnieuw met de live toernooien moesten stoppen.

Poker Series Kampioenen[bewerken | brontekst bewerken]

2015: Andreina van Workum, 2016: Julian Hazelhof, 2017 Eric Sinke, 2018 Sebastian Szczepanski, 2019: Ethel van der Schinkel[4]

Winnaars Ranking Finale[bewerken | brontekst bewerken]

2017: Richard Oosterom, 2018: Henk Horden, 2019: Otto Jan Leeverink[4]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]