Polonaise

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor het gelijknamige lied, zie Polonaise (lied).
Joop den Uyl in polonaise met het Nederlands Elftal, 1974

De polonaise is een dans die gebaseerd is op een Poolse dans, de Polonez. Aanvankelijk betekende het 'langzame Poolse dans in driekwartsmaat', maar later werd het in Nederland en Vlaanderen gebruikt in de betekenis "dans waarbij men in een sliert achter elkaar host, met de handen op de schouders van de voorgaande persoon" (aldus Van Dale, 2005).

De polonaise wordt onder andere gedanst op bruiloften en tijdens carnaval. Ook tijdens discofeesten wordt de polonaise veel gedanst.

Het wereldrecord polonaise werd op 11 november 2011 gevestigd te Gemert, ter ere van het 50-jarig bestaan van haar carnavalsvereniging De Drumknaauwers.[bron?] Het Belgisch record werd op 11 januari 2020 gesteld op 1716 deelnemers tijdens de Bommels in Ronse.[bron?]

Het afstandsrecord polonaise lopen werd op 22 februari 2011 gevestigd te Uden. Negentien man liepen in totaal de polonaise over een afstand van 6.389 meter.[bron?]

Klassieke muziek[bewerken | brontekst bewerken]

De componisten Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Carl Maria von Weber, Franz Liszt en vooral Frédéric Chopin componeerden geïnspireerd door de Poolse volksmuziek hun polonaises als zelfstandige muziekstukken. Dit muziekgenre dient te worden onderscheiden van de gelijknamige dans in de volkscultuur.