Poollichaampje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Look Sharp! (overleg | bijdragen) op 10 dec 2013 om 17:21. (Wijzigingen door 178.118.188.92 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Addbot)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Eerste delingsstadium van een zoogdierembryo. Semidiagrammatisch. z.p. Zona striata. p.gl. Poollichaampjes. a. Tweecelligstadium. b. Viercelligstadium. c. Achtcelligstadium. d, e. Morulastadium.

Een poollichaampje is een celstructuur die in een eicel (ovum) voorkomt. Zowel bij de eicellen van dieren als planten komen poollichaampjes voor.

Asymmetrische celdeling (cytokinese) zorgt voor de vorming van poollichaampjes tijdens de oögenese. Voor het zoveel als mogelijk behouden van voedingsstoffen wordt het overgrote deel van het cytoplasma verdeeld over ofwel de secundaire oöcyt ofwel de eicel, tijdens de meiose I of meiose II, respectievelijk. De bij de meiose overblijvende dochtercellen bevatten relatief weinig cytoplasma en worden poollichaampjes genoemd. De poollichaampjes kunnen ook degenereren.

Er kunnen één of twee poollichaampjes in de menselijk eicel voorkomen. Het eerste poollichaampje ontstaat bij de eerste meiotische deling (meiose I) en is haploïd met 23 chromosomen, elk bestaande uit twee chromatiden (één van elk paar homologe chromosomen). Het tweede poollichaampje ontstaat bij de tweede meiotische deling (meiose II) en is ook haploïd met 23 chromosomen, maar elk bestaande uit een enkele chromatide. Beiden zijn relatief klein en bevatten weinig cytoplasma. Soms treedt bij het eerste poollichaampje een tweede meiotische celdeling op.

Bij de bedektzadige planten draagt bij de bevruchting het stuifmeel twee mannelijke gameten over naar de embryozak. Éen van deze spermacellen versmelt met de eicel en de andere spermacel versmelt met de secundaire embryozakkern (gevormd door de poollichaampjes)en vormt zo een triploïde (3n) kern. Deze kern groeit uit tot het secundaire endosperm (kiemwit), dat reservevoedsel bevat voor de zich later te ontwikkelen plant.

Fotogalerij