Port Jackson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Port Jackson met de Harbourbridge en het Operahuis

Port Jackson (ook bekend als Sydney Harbour) is de natuurlijke haven van de Australische stad Sydney. Het bekende Opera House ligt aan Port Jackson, terwijl de Harbour Bridge Port Jackson overspant.

Geografie[bewerken]

Satellietopname van de Parramatta River en Port Jackson (boven) en de Georges River, die in Botany Bay uitkomt (onder)

Port Jackson heeft een hoofdarm van 50 km² en een lengte van 19 kilometer. Daarnaast zijn er vele zijtakken, waaronder Middle Harbour. De kustlijn van Port Jackson is 317 kilometer lang. In Port Jackson liggen enkele eilanden, waaronder Shark Island, Clark Island, Fort Denison, Goat Island, Cockatoo Island, Spectacle Island, Snapper Island en Rodd Island. Enkele andere voormalige eilanden (Bennelong Island, Garden Island en Berry Island) zijn door landaanwinning inmiddels verbonden met het vasteland.

Ten zuiden van Port Jackson ligt de Cumberland Plain, en ten noorden van de haven ligt het heuvelachtige Hornsby Plateau, dat een hoogte heeft van ongeveer 200 meter.

Geschiedenis[bewerken]

Vóór de komst van de Europeanen werd het gebied rond Port Jackson door Aborigines bewoond. In 1770 bezocht James Cook op zijn eerste reis naar de Zuidzee de baai. Op 26 januari 1788 arriveerden enkele schepen van de Britse vloot met ongeveer 1000 mensen, waarvan driekwart gevangenen, in Port Jackson. Zij stichtten hier de eerste Europese nederzetting van Australië en vernoemden de plaats naar Lord Sydney. In 2010 wonen in het gebied ongeveer 4 miljoen mensen.