Portaal:Albanië/Natuur/zaterdag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ster en ridderkruis
Ster en ridderkruis

De Orde van Skanderbeg, Albanees: "Urdhëri i Skënderbeut", werd naar de nationale held van Albanië, Skanderbeg, genoemd. De orde was de oudste en meest belangrijke onderscheiding van het land dat door de eeuwenlange bezetting door het Turkse rijk en het isolement van West-Europa eeuwenlang geen eigen traditie van ridderorden kende. In 1925 vond het Albanese parlemenmt het nodig om een eigen ridderorde te bezitten zodat men buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en diegenen die zich voor het land ingezet hadden kon onderscheiden.

De ridderorde werd in 1925 door de toenmalige president en latere koning Ahmed ben Zogu ingesteld als een orde van verdienste met vier graden. De Italiaanse koning nam met de regering van Albanië ook de Albanese ridderorden over. Victor Emanuel II voegde als Grootmeester van de Orde van Skanderberg in 1940 een vijfde graad, Officier in de Orde van Skanderbeg, aan de orde toe.

De oude orde met haar vijf graden werd in 1945 door de Volksrepubliek Albanië afgeschaft. Toch kwam er al in datzelfde jaar een nieuwe orde met drie graden. (Lees Verder)