Portaal:Atletiek/Uitgelicht/16

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Charley Paddock op de OS van 1920 in Antwerpen.

Charles William (Charley) Paddock (Gainesville (Texas), 8 november 1900 - Sitka (Alaska), 21 juli 1943) was een Amerikaanse atleet, die zich had toegelegd op de sprint. Hij nam deel aan drie Olympische Spelen en veroverde bij die gelegenheden in totaal twee gouden en twee zilveren medailles.

Biografie[bewerken]

Nadat hij in het leger had gediend tijdens de Eerste Wereldoorlog, studeerde Paddock aan de University of Southern California. Daar werd hij lid van het atletiekteam, en hij bleek al snel een uitstekende sprinter te zijn. Hij won de 100 en 200 m tijdens het eerste grote sportevenement na de oorlog: de Intergeallieerde Spelen van 1919 in Parijs. Aan deze spelen namen soldaten mee van de verschillende geallieerde landen.

Een jaar later vertegenwoordigde Paddock zijn land tijdens de Olympische Spelen van 1920, die in Antwerpen werden gehouden. In België behaalde hij zijn grootste overwinningen, hij won de 100 m, werd tweede op de 200 m en won samen met het Amerikaanse team de 4 x 100 m estafette.

Paddock werd beroemd door zijn aparte stijl van finishen: aan het einde van de race sprong hij richting de eindstreep. Hij was voor het eerst in 1916 tijdens zijn hogeschooltijd in Pasadena met die stijl geconfronteerd. In een wedstrijd werd hij daar door een mededinger op deze manier verrast. Sindsdien was hij zich gaan trainen in deze techniek. En omdat hij er geregeld successen mee boekte, gingen anderen hem imiteren.

Verder lezen