Portaal:Atletiek/Uitgelicht/7

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antoinette Nana Djimou met haar gouden plak op de EK van 2014, Zürich.

Antoinette Nana Djimou Ida (Douala, 2 augustus 1985) is een in Kameroen geboren Franse atlete, die gespecialiseerd is in de meerkamp. Ze werd in totaal viermaal Europees kampioene, waarvan tweemaal op de vijfkamp en tweemaal op de zevenkamp. Ook nam ze driemaal deel aan de Olympische Spelen, maar won hierbij geen medailles. Ze is bovendien een sterk verspringster, getuige haar nationale titel die ze behaalde in 2008.

Biografie[bewerken]

Jeugd[bewerken]

Antoinette Nana Djimou beoefende tijdens haar jeugd in Kameroen verschillende sporten, waaronder voetbal, handbal en basketbal, maar nog geen atletiek. Daarmee maakte ze pas kennis, nadat zij op twaalfjarige leeftijd naar Frankrijk was geëmigreerd, omdat haar vader daar een baan kreeg als bedrijfsleider. Op school kwam vervolgens haar atletiektalent bovendrijven en werd zij doorverwezen naar CA Montreuil, de atletiekvereniging die zij daarna altijd trouw zou blijven. In 2001 boekte zij haar eerste atletiekresultaat met een vijfde plaats op de zevenkamp bij de junioren U18 tijdens de Franse kampioenschappen.

Haar eerste internationale resultaat van enige importantie boekte Djimou in 2004 tijdens de wereldkampioenschappen voor junioren (U20) in het Italiaanse Grosseto, waar ze vierde werd op de zevenkamp met 5649 punten.

Verder lezen