Portaal:Attractieparken/Uitgelicht/49

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De omgekeerde achtbaan Nemesis, in Alton Towers
De omgekeerde achtbaan Nemesis, in Alton Towers

Een omgekeerde achtbaan, ook wel inverted coaster genoemd, is een achtbaantype, waarbij men niet zoals gewoonlijk in karretjes bovenop de baan zit, maar waarbij de karretjes aan de onderkant van de baan hangen. Bij een omgekeerde achtbaan zitten de karretjes direct vast aan het onderstel en volgen dus precies de helling en de oriëntatie van de baan.

In het dagelijkse spraakgebruik spreekt men vaak van een hangende achtbaan hoewel men dan eigenlijk een omgekeerde achtbaan bedoelt aangezien het aantal omgekeerde achtbanen veel groter is dan het aantal hangende achtbanen. Bij hangende achtbanen hangen de karretjes aan de onderkant van de baan en kunnen ze in zijwaartse richting.

In 1990 werd de eerste omgekeerde achtbaan ontworpen door het Zwitserse bedrijf Bolliger & Mabillard. In 1992 werd de eerste baan gebouwd: Batman: The Ride in Six Flags Great America. De attractie bleek een succes en de omgekeerde achtbanen werden in hoog tempo gebouwd in diverse parken. De belangrijkste bouwers zijn Vekoma en het eerder genoemde B&M. Ook Intamin en kleinere bedrijven fabriceren zo nu en dan een omgekeerde achtbaan.

Lees verder...