Portaal:Beschermde gebieden/Uitgelichte artikelen/3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Mount Dulang-Dulang en Mount Kitanglad in het Kitangladgebergte

Het Kitangladgebergte ligt in de provincie Bukidnon, in het noorden van het Filipijnse eiland Mindanao. Sinds 1990 wordt een groot gedeelte ervan beschermd in het nationaal park Mount Kitanglad Range. Het gebergte omvat vijf toppen van 2400 meter en hoger. De hoogste berg is Mount Dulang-Dulang, met zijn 2938 meter, op Mount Apo na, de hoogste berg van het land.

De diversiteit van de flora en fauna in het gebied is bijzonder groot. Zo zijn bij onderzoeken in 1992 en 1993 134 verschillende vogelsoorten aangetroffen. Daarnaast werden 58 verschillende zoogdiersoorten waargenomen. Tevens is het gebergte een van de laatste gebieden in de Filipijnen waar de nationale vogel, de Filipijnse apenarend, voorkomt.

Ondanks het feit dat het gebied grotendeels een beschermd natuurpark is worden er toch illegaal bossen gekapt. Vooral het laaglandbos moet het hierbij ontgelden: op sommige plekken is het helemaal verdwenen. Twintig vogelsoorten die in de jaren 60 en 70 nog in de laaglandbossen voorkwamen zijn lokaal uitgestorven. Om verdere destructie tegen te gaan werken diverse organisaties samen. Ze proberen onder andere de lokale bevolking over te halen om over te stappen op het verbouwen van permanente gewassen. Hierdoor wordt de noodzaak om bos te kappen voor nieuwe landbouwgronden weggenomen.
| bewerken | overzicht |