Kitangladgebergte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kitangladgebergte
Hoogste punt Mount Dulang-Dulang (2938 m)
Locatie Bukidnon (Filipijnen)
Coördinaten 8° 8′ NB, 124° 55′ OL
Kitangladgebergte (Filipijnen)
Kitangladgebergte
Foto's
Het middelste gedeelte van het Kitangladgebergte met de twee hoogste pieken Mount Dulang-Dulang en Mount Kitanglad
Het middelste gedeelte van het Kitangladgebergte met de twee hoogste pieken Mount Dulang-Dulang en Mount Kitanglad
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het Kitangladgebergte ligt in de provincie Bukidnon in het noorden van het Filipijnse eiland Mindanao ten westen van de provinciehoofdstd Malaybalay op zo'n 50 tot 60 kilometer ten zuidoosten van Cagayan de Oro. De hoogste berg van het Kitangladgebergte is Mount Dulang-Dulang. Deze berg is met haar 2938 meter slechts 26 meter lager dan de hoogste berg van de Filipijnen, Mount Apo. Tevens is het Kitangladgebergte een van de laatste gebieden in de Filipijnen waar de nationale vogel, de Filipijnse apenarend voorkomt.

In 1990 werd 30.650 hectare van het gebergte tot beschermd natuurgebied verklaard: het Mount Kitanglad Range National Park. In 1996 werd bovendien nog 14.480 hectare daaromheen tot bufferzone bestempeld. De diversiteit van de flora en fauna in het gebied is bijzonder groot. Zo zijn bij onderzoeken in 1992 en 1993 134 verschillende vogelsoorten aangetroffen. Daarnaast werden 58 verschillende zoogdiersoorten waargenomen.

De hoogste bergtop[bewerken]

Het Kitangladgebergte omvat meer dan een dozijn bergen. De vijf hoogste zijn Mount Dulang-Dulang van 2938 meter, Mount Kitanglad van 2899 meter, Mount Maagnaw van 2742 meter, Mount Lumuluyaw van 2612 meter en Mount Tuminungan van 2400 meter.

Over de hoogte van de hoogste berg is wat onduidelijkheid. In het verleden werd als hoogste punt 2380 meter aangehouden. Meer recente metingen wijzen echter uit dat Mount Dulang-Dulang met 2938 meter de hoogste bergtop is. Daarmee zou de berg op Mount Apo na de hoogste berg van de Filipijnen zijn. Mount Kitanglad zou enkele tientallen meters lager zijn.

Flora en fauna[bewerken]

Het natuurgebied is vooral belangrijk vanwege het feit dat er zowel laaglandbossen, als montane bossen als mossy bossen voorkomen. Veel diersoorten die in lager gelegen delen van het park voorkomen komen ook elders in de Filipijnen voor. In hoger gelegen gebieden komen echter veel soorten voor die alleen op Mindanao voorkomen. Drie en mogelijk zelfs vier zoogdiersoorten zijn zelfs alleen bekend van dit gebied. Dit zijn de vleermuis Alionycteris paucidentata en de knaagdieren Limnomys bryophilus en Crunomys suncoides. Een exemplaar van het vleermuizengeslacht Otomops is mogelijk de vierde endemische soort die dit gebergte vertegenwoordigt.

In de onderstaande uitklapbare lijst staan alle zoogdiersoorten waarvan bekend is dat deze in het gebergte voorkomen:

Zoogdiersoorten

Natuurbescherming[bewerken]

Ondanks het feit dat het gebied grotendeels een beschermd natuurpark is worden er toch op diverse plekken illegaal bossen gekapt. Vooral het laaglandbos moet het hierbij ontgelden. Op sommige plekken, en dan vooral in de bufferzone, is het laaglandbos helemaal verdwenen. Bij onderzoeken naar de vogelsoorten in het gebied is gebleken dat 20 soorten die in de jaren 60 en 70 nog in de laaglandbossen voorkwamen lokaal uitgestorven zijn. Om de verder destructie van de laaglandbossen tegen te gaan werken diverse organisaties zoals het Philippine Eagle Foundation Inc (PEFI) en het Kitanglad Integrated NGO's (KIN) samen. Ze proberen bijvoorbeeld om de lokale bevolking over te halen om over te stappen op het verbouwen van permanente gewassen zoals koffie en Manila Hemp. Hierdoor wordt de noodzaak om bos te kappen voor nieuwe landbouwgronden weggenomen.

Bronnen[bewerken]

  • Heaney, L.R., Tabaranza, B.R., Jr., Rickart, E.A., Balete, D.S. & Ingle, N.R. 2006. The mammals of Mt. Kitanglad Nature Park, Mindanao, Philippines. Fieldiana Zoology 112:1-63.
  • Hicks, Nigel (2000) The National Parks and Other Wild Places of the Philippines, New Holland Publishers, London.