Tarsomys apoensis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tarsomys apoensis
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Muridae (Muisachtigen)
Geslacht:Tarsomys
Soort
Tarsomys apoensis
Mearns, 1905
Verspreidingsgebied van de Tarsomys apoensis
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tarsomys apoensis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Tarsomys apoensis is een knaagdier uit het geslacht Tarsomys dat voorkomt op de bergen Mount Malindang, Mount Kitanglad en Mount Apo op Mindanao in de Filipijnen. Hij is genoemd naar Mount Apo, de eerste berg waar hij gevonden is. De soort is waarschijnlijk overdag actief, leeft op de bodem en eet ongewervelden.

T. apoensis is een middelgrote muis met een korte, eenkleurige staart, een donkere, lange en vrij zachte vacht en lange scherpe klauwen. De vacht is kastanje van kleur. De kop-romplengte is 112 tot 156 mm, de staartlengte 108 tot 183 mm, de achtervoetlengte 30 tot 33 mm en de oorlengte 18 tot 23 mm. Er zitten 12 tot 16 haren per cm op de staart. Oppervlakkig lijkt hij op dieren als Palawanomys furvus uit Palawan en Bunomys chrysoconus uit Celebes.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Musser, G.G. & Heaney, L.R. 1992. Philippine rodents: definitions of Tarsomys and Limnomys plus a preliminary assessment of phylogenetic patterns among native Philippine murines (Murinae, Muridae). Bulletin of the American Museum of Natural History 211:1-38, 27 February 1992.