Portaal:Disney/Uitgelicht/22

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dagobert Duck of Oom Dagobert is een personage uit de populaire strip Donald Duck en is een creatie uit 1947 van Carl Barks. Hij maakte zijn debuut in het verhaal “Christmas on Bear Mountain”, en heeft sindsdien in honderden strips meegespeeld. Buiten de strips is hij vooral bekend als een personage uit de animatieserie DuckTales. Hierin werd de Nederlandse stem van Dagobert Duck vertolkt door acteur Sacco van der Made.

In zijn moedertaal, het Engels, heet Dagobert Scrooge McDuck. Dagobert is de rijkste maar tevens gierigste eend ter wereld. Hij leeft zelf erg sober en probeert op elke mogelijke manier geld te besparen. Als het op geld verdienen aankomt laat hij zich echter door niets of niemand tegenhouden. Hij zou zijn fortuin te danken hebben aan zijn geluksdubbeltje; het eerste muntje dat hij ooit verdiende en wat sindsdien een geluksamulet voor hem is geworden.

Een ander kenmerk van Dagobert is zijn geldpakhuis, waar hij al zijn geld op slaat. De reden dat hij het hier opslaat en niet bijvoorbeeld op een bank is omdat hij ervan houd om letterlijk in zijn geld te zwemmen. (Lees verder...)