Portaal:Disney/Uitgelicht/42

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Who Framed Roger Rabbit is een Amerikaanse film uit 1988, geproduceerd door Amblin Entertainment en The Walt Disney Company. De film combineert live-action beelden met animatie. Het verhaal is losjes gebaseerd op de roman Who Censored Roger Rabbit?. Met een budget van $70 miljoen was Roger Rabbit een van de duurste films ooit gemaakt op dat moment.

De film speelt zich af in het Los Angeles van 1947. In de realiteit waarin de film zich af speelt wonen tekenfilmpersonages, “Toon” genaamd, in dezelfde wereld als “echte” personages. Een deel van Los Angeles is zelfs geheel aan hen gegeven en staat bekend als Toontown. Centraal staat een detective genaamd Eddie Valiant. Hij wordt door de toon Roger Rabbit ingehuurd om diens naam te zuiveren nadat hij beschuldigd wordt van de moord op Toontown-eigenaar Marvin Acme.

Who Framed Roger Rabbit wordt gezien als een van de inspiraties voor het meest recente tijdperk van Amerikaanse animatie. Het succes van de film spoorde onder andere Disney aan om zich weer te gaan concentreren op animatiefilms. (Lees verder...)