Portaal:Harry Potter/Uitgelicht/2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Toverstaf geeft licht ("Lumos")

Een toverstok is een magisch object uit de Harry Potter-boeken van de Britse schrijfster J.K. Rowling.

Bij de meeste magie die door mensen wordt bedreven, wordt er gebruikgemaakt van een toverstok. Het is wel mogelijk om spreuken toe te passen zonder gebruik te maken van een toverstok maar bij de meeste tovenaars zijn de resultaten dan ongeconcentreerd.

Toverstokken worden gemaakt van hout en bevatten een kern. De kern van een stok is altijd van een krachtige, magische substantie. Toverstokken worden geclassificeerd door middel van vier kenmerken: lengte, houtsoort, eigenschap van de handbeweging wanneer er mee gezwaaid wordt en het type kern. Voor het kiezen van een toverstok moeten bepaalde maten gemeten worden: van schouder tot vinger, van pols tot elleboog, van schouder tot vloer, van knie tot oksel, de omtrek van je hoofd en de afstand tussen de neusgaten. Als een toverstok beschadigd of gebroken is, kan dit onherstelbaar zijn, zelfs na gebruik van Fantastape of een reparatiespreuk.

De bekendste toverstokkenmaker van Groot-Brittannië is meneer Olivander. Zijn winkel, Olivander: Maker van Exclusieve Toverstokken sedert 382 voor Christus bevindt zich aan de Wegisweg.

De krachtigste toverstok is zonder meer de Zegevlier. Deze stok is een van de drie Relieken van de Dood en wordt overgedragen door middel van het vermoorden van of overwinnen van de vorige eigenaar. Ook zou je hem kunnen stelen zoals Grindelwald deed met de stok toen Stavlov hem in zijn bezit had.