Portaal:Harry Potter/Uitgelicht/20

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Orde van de Feniks is een organisatie uit de Harry Potter-boeken van Joanne Rowling. Het vijfde boek uit de serie, Harry Potter en de Orde van de Feniks, is naar de organisatie vernoemd.

De Orde van de Feniks (vaak afgekort tot de Orde) is een organisatie die de duistere tovenaar Heer Voldemort en zijn Dooddoeners tegenwerkt. De Orde is opgericht door Albus Perkamentus op het hoogtepunt van Voldemorts macht, in de jaren '70 van de twintigste eeuw. Leden van de Orde waren toen onder andere Lily en James Potter, Rubeus Hagrid, Remus Lupos, Sirius Zwarts, Frank en Lies Lubbermans en Alastor Dolleman. De Orde was toen nog vrij chaotisch georganiseerd en had maar weinig leden, waardoor in duels met Dooddoeners, die meestal wel in groten getale aanwezig waren, ongeveer de helft van de leden omkwam. In 1981 verloor Voldemort zijn macht toen hij Harry Potter probeerde te doden. De Dooddoeners trokken zich na het verdwijnen van hun meester terug in het normale leven, zodat de Orde niet meer nodig was en werd ontbonden.

Toen Heer Voldemort in 1995 echter weer een eigen lichaam kreeg, reageerde Perkamentus alert door onmiddellijk de Orde weer bijeen te roepen. Er werd een aantal nieuwe leden gerekruteerd (onder wie de Schouwers Romeo Wolkenveldt en Nymphadora Tops) om te voorkomen dat er wederom te weinig Ordeleden beschikbaar zouden zijn om te duelleren. Nu Voldemort weer openlijk actief is, bestaan de activiteiten van de Orde voornamelijk uit spioneren en het duelleren met Dooddoeners. Ook proberen de leden van de Orde nieuwe leden te werven en magische wezens zoals de Reuzen aan hun kant te krijgen.