Portaal:Harry Potter/Uitgelicht/37

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Strijders van Perkamentus (SVP) (Engels: Dumbledore's Army) is in de serie boeken over Harry Potter van de Engelse schrijfster Joanne Rowling een groep leerlingen van Zweinstein die zich oefenen in Verweer tegen de Zwarte Kunsten. Later verandert het doel van de SVP geleidelijk en gaan ze voornamelijk in verzet tegen infiltranten op Zweinstein: in eerste instantie tegen Omber, later tegen Sneep, Alecto en Amycus Kragge en ten slotte tegen Voldemort en al zijn Dooddoeners.

De SVP begint in deel 5, nadat Dorothea Omber de lessen in Verweer tegen de Zwarte Kunsten over heeft genomen. Omber gelooft niet in de terugkeer van Voldemort en weigert de leerlingen daarom praktijklessen te geven. Daarom begint Harry deze lessen in het geheim te geven. De naam van de groep is ironisch bedoelt vanwege de vrees van Cornelis Droebel dat Albus Perkamentus aan een leger tegen het Ministerie bouwt.

De SVP blijft zelfs na ontdekking ervan actief tot het zevende boek. In deel 7 vertelt Marcel dat de SVP zich zo goed en zo kwaad als het kon heeft proberen te verzetten tegen het bewind van Sneep en de Kragges. De groep neemt onder andere deel aan de Slag om Zweinstein.