Portaal:Harry Potter/Uitgelicht/49

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Marcel Lubbermans (Engels: Neville Longbottom) is een personage uit de Harry Potter-boekenreeks van de Britse schrijfster J.K. Rowling.

Marcel Lubbermans is de zoon van Frank en Lies Lubbermans. Hij is net als Ron Wemel en Draco Malfidus afkomstig uit een volbloed tovenaarsfamilie. Vroeger dacht zijn familie dat hij een Snul was, totdat zijn oudoom Alfred hem op achtjarige leeftijd uit het raam gooide en hij bleek te stuiteren. Die was daarop zó blij, dat hij Marcel de pad cadeau gaf, die Marcel gedurende de Harry Potter boeken vaak kwijt is. Hij woont al vanaf jonge leeftijd bij zijn oma, want zijn ouders wonen permanent in het St. Holisto-ziekenhuis. Ze zijn door Voldemorts handlangers Bellatrix van Detta, Rodolphus van Detta, Rabastan van Detta en Bartolomeus Krenck Jr. zodanig gemarteld met de Cruciatus-vloek dat ze er krankzinnig door zijn geworden. Vermoedelijk is hij door die emotionele schok (deels) zijn toverkracht verloren, al is dat niet zeker.

Wat Marcel zelf niet weet is dat hijzelf in de situatie van Harry had kunnen zitten, aangezien de zieneres Sybilla Zwamdrift een voorspelling heeft gedaan over een tovenaarskind van ouders die Voldemort drie maal hebben dwarsgeboomd. Frank en Lies Lubbermans voldeden ook aan deze beschrijving. Maar het was Marcel's eigen geluk dat Voldemort hem niet aanwees als rivaal maar de jonge Harry Potter, die een halfbloed is, net als Voldemort zelf.

Marcel is niet erg getalenteerd met toverstok, bezem of ketel, maar wel heel erg goed in Kruidenkunde.