Portaal:Insecten/Uitgelicht/11

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gentiaanblauwtje

Het gentiaanblauwtje (Glaucopsyche alcon, voorheen geplaatst in het geslacht Maculinea, dat tegenwoordig als ondergeslacht wordt gezien) is een erg bijzondere dagvlinder van natte heidebiotopen en vochtige schrale graslanden. Ondanks zijn wettelijke bescherming blijft het gentiaanblauwtje in Vlaanderen zorgwekkend achteruitgaan. De soort is in Vlaanderen (België) bedreigd en in heel Europa kwetsbaar.

Beschrijving[brontekst bewerken]

Grootte:

spanwijde van de voorvleugels 32-36 millimeter.

Kenmerken:

- Bovenkant van de vleugels is bij mannetjes blauw met zwartbruine vleugelranden. - Bovenkant van de vleugels is bij vrouwtjes grijsbruin met wat blauw aan de vleugelbasis en donkere vlekken op de voorvleugels. - De onderkant van de vleugels is licht grijsbruin met 2 rijen witgerande zwarte stippen.

Eitjes: steken helder wit af tegen de paarsblauwe kroonbladeren en groene stengel en bladeren van de klokjesgentiaan.

Rups: lichtgroen of roodachtig bruin met donkere kop.

Vliegtijd: de vlinder vliegt in één generatie per jaar van begin juni tot eind augustus (met een piek tussen 20 juli en 20 augustus).

Het gentiaanblauwtje, een van de grootste van de familie van de blauwtjes is een zeer gespecialiseerde dagvlinder die voor zijn overleving afhankelijk is van het klokjesgentiaan (Gentiana pneumonanthe) en knoopmieren (Myrmica spp). De soort lijkt uiterlijk op het Berggentiaanblauwtje, maar komt voor in andere gebieden.

De bovenkant van de mannetjes is blauw; bij het vrouwtje is het blauw beperkt tot de vleugelbasis en is de rest van de bovenkant grijsbruin. Meest kenmerkende is echter de onderkant van de vleugels die licht grijsbruin zijn en twee rijen witgerande zwarte stippen heeft. Verwarring is mogelijk met drie andere blauwtjes die regelmatig op heidevelden worden gezien: het heideblauwtje en het icarusblauwtje, die beide oranje vlekken op de vleugelonderkant hebben en het boomblauwtje die echter een lichte grijsblauwe onderkant heeft.

Verder lezen