Berggentiaanblauwtje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Berggentiaanblauwtje
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2000)
Berggentiaanblauwtje (Phengaris rebeli)
Berggentiaanblauwtje (Phengaris rebeli)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Lepidoptera (Vlinders)
Familie: Lycaenidae (Keine pages, vuurvlinders en
blauwtjes)
Onderfamilie: Lycaeninae
Geslacht: Phengaris
Soort
Phengaris rebeli
(Hirschke, 1904)
Afbeeldingen Berggentiaanblauwtje op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Het berggentiaanblauwtje (Phengaris rebeli, voorheen geplaatst in geslachten Maculinea en Glaucopsyche) is een dagvlinder uit de familie van de Lycaenidae, het kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes.

De spanwijdte bedraagt 17 tot 19 millimeter. Hij lijkt veel op het gentiaanblauwtje, maar komt op andere plaatsen voor: op droge en subalpiene graslanden. Volgens sommige auteurs gaat het echter om dezelfde soort. De soort is bekend uit Europa en de Kaukasus, maar over de precieze verspreiding is vanwege de recente afsplitsing van het gentiaanblauwtje niet alles nog bekend. De soort gaat in Europa sterk achteruit. In Nederland en België komt de soort niet voor, uit Wallonië is hij verdwenen. Hij staat als "kwetsbaar" op de Rode lijst van de IUCN, vanwege verlies van habitat. De vlinder vliegt op hoogtes van 650 tot 2250 meter boven zeeniveau. De vliegtijd is van april tot en met september.

De waardplanten van het berggentiaanblauwtje zijn kruisbladgentiaan en Gentiana germanica. De soort overwintert als rups of pop, in het nest van kokermieren of Myrmica sulcinodis. De rupsen en poppen van het berggentiaanblauwtje worden door de mieren verzorgd en beschermd, en krijgen zelfs voorrang op eigen kroost. Een deel van de verklaring wordt gegeven door akoestische mimicry: in het nest van de kokersteekmier (Myrmica schencki) maken de rupsen en poppen een raspend geluid dat het geluid van de koninginnenmier nabootst.[2][3]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) Berggentiaanblauwtje op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Rupsen klinken als mierenkoninging, NRC Handelsblad, 10 februari 2009.
  3. Francesca Barbero et al (2009) "Queen Ants Make Distinctive Sounds That Are Mimicked by a Butterfly Social Parasite", Science, Vol. 323. no. 5915, pp. 782 - 785, 6 februari 2009. Abstract.