Portaal:Insecten/Uitgelicht/26

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Volwassen Carausius morosus met een paperclip ter vergelijking

De Indische of gewone wandelende tak (Carausius morosus), ook wel aangeduid als psg 1, is een langgerekt insect dat zijn naam dankt aan de zeer goede camouflage waardoor het hele lichaam op een takje lijkt. Wandelende takken en -bladeren vormen samen de orde van insecten die Phasmatodea wordt genoemd.

Algemeen[brontekst bewerken]

De maximale lengte van een volwassen dier is ongeveer 10 cm en deze soort heeft, anders dan veel andere soorten, geen vleugels. De kleur is groen maar soms komen ook bruine exemplaren voor. Ze kunnen vrij makkelijk in gevangenschap gehouden worden op diverse altijd-groene plantensoorten, waarvan klimop (Hedera helix) en braam (Rubus fruticosus) de belangrijkste zijn. Door hun makkelijke kweek worden ze in laboratoria, dierentuinen en door liefhebbers vrij veel gehouden. De gewone wandelende tak komt oorspronkelijk uit India en Indonesië. In Nederland en België komen in het wild geen wandelende takken voor, in Europa leven rond het Middellandse Zeegebied enkele soorten.
Ze zijn vooral 's nachts actief, overdag houden ze zich stil vertrouwend op het uiterlijk van een takje. Als ze lopen doen ze dit vaak op een merkwaardige, wiegende manier, als een door de wind bewogen twijg. Bij bedreiging houden ze zich meestal dood. Naast camouflage kent deze soort ook een schrikkleur. Het bovenste deel van de binnenzijde van de voorpoten is bij volwassen exemplaren felrood gekleurd. Bij een aanval worden snel de voorpoten gespreid waardoor de felle kleuren de predator eventjes afleiden. Dan kan de wandelende tak ontkomen door zich naar beneden te laten vallen. Belangrijke vijanden zijn vogels, hagedissen en rovende insecten.

Voortplanting[brontekst bewerken]

Bijzonder is dat bij deze soort geen mannetje aan de voortplanting te pas komen: vrouwtjes leggen onbevruchte eieren waar weer alleen vrouwtjes uit komen (maagdelijke voortplanting of parthenogenese). Mannetjes komen nooit voor. Wel komen er gynandromorfen voor, vrouwtjes die op mannetjes lijken en deze soms ook nabootsen qua (seksueel) gedrag.

Verder lezen